Paisjet shtëpiake që konsumojnë shum energji edhe kur janë në gjendje “standby”

Nëse kohët e fundit jeni goditur nga një faturë e madhe energjie – ose jeni të shqetësuar për faturën tjetër – me siguri po mendoni për mënyrat për të ulur kostot.

Nga të qenit i zgjuar në përdorimin e ngrohjes, te monitorimi i përdorimit të pajisjeve të kuzhinës, ka shumë ndryshime të vogla që mund të bëni, të cilat mund t’ju kursejnë para në faturat tuaja të energjisë. Një nga gjërat për të cilat mund të mos keni menduar është se sa energji shkarkohet nga pajisjet që janë në prizë – por që nuk përdoren. Sa prej nesh janë fajtorë që i kemi lënë karikuesit e telefonit, karikuesit e laptopëve, televizorët dhe orët të kyçur në prizë – dhe jo të fikur siç duhet? Epo, ky zakon mund t’ju kushtojë.

“Nëse e lini një pajisje të kyçur në prizë dhe të ndezur, edhe nëse nuk e përdorni produktin në mënyrë aktive, ajo do të shkarkojë energjinë elektrike”.

“Kjo për shkak se energjia elektrike do të jetë në gjendje të kalojë përmes pajisjes, duke rritur kështu përdorimin tuaj të energjisë dhe, për fat të keq, faturat tuaja të energjisë.

“Për të reduktuar sasinë e energjisë së përdorur dhe koston e çmimeve të energjisë, thjesht fikja e rrjetit do të thotë se rryma elektrike nuk është në gjendje të kalojë.

Pra, cilat pajisje janë ‘vampirët’ më të mëdhenj të energjisë që po ju kushtojnë më shumë para? Ja se si e spjegojmë!

FrigoriferiDuke qenë se një frigorifer duhet të jetë vazhdimisht i ndezur, nuk është për t’u habitur që mbi 12% e energjisë së të gjithë familjeve vjen vetëm nga frigoriferi.

Natyrisht që nuk mund ta fikni frigoriferin vetëm kur nuk e përdorni, por ka mënyra për të siguruar që ai të funksionojë sa më efikas të jetë e mundur – që do të thotë se do të paguani vetëm minimumin.

“Pastrimi i rregullt i frigoriferit, si i jashtëm ashtu edhe i brendshëm, është mënyra më e thjeshtë për të siguruar që ai të funksionojë në mënyrë efikase”.

“Pluhurimi i pjesës së jashtme do të thotë se pluhuri nuk do të hyjë në sistem dhe nuk do të ndikojë në funksionimin e tij dhe pastrimi i pjesës së brendshme dhe hedhja e çdo ushqimi të vjetëruar do të thotë se frigoriferi nuk ka nevojë të punojë aq fort për ta mbajtur ushqimin të freskët apo të ngrirë.”

Televizionet“Një studim i vitit 2021 tregoi se një masë masive 98% e familjeve në Mbretërinë e Bashkuar pranojnë se e lënë televizorin e tyre në gatishmëri gjatë gjithë kohës, me shumë që supozojnë gabimisht se fikja përmes telekomandës e fiket plotësisht – megjithatë kjo nuk është gjithmonë rasti.”

Konzolat e lojërave“Konsolat e lojërave priren të lihen të ndezura dhe të kyçura po aq sa televizorët dhe shpesh anashkalohen”.

“Thjesht duke u siguruar që është i fikur plotësisht, mund të kurseni çdo ditë, pasi kur një tastierë tipike lojërash lihet në gatishmëri, konsumon energji.

Mbushësit (Karikuesit)

Ne jemi të gjithë fajtorë që i lëmë karikuesit tanë të kyçur në prizë dhe gati për të karikuar pajisjet tona sa herë që na duhen, dhe se do të ishte gabim të supozohej se karikuesi do të kushtojë para vetëm nëse një pajisje është në të e lidhur. Ndërsa lënia e një karikuesi bosh në prizë mund të jetë më e shtrenjta, po shton kosto të panevojshme në faturat tuaja.

Të fundit në përqindje