GazetaMax
Ballina

Vlerat ushqyese të fikut të detit

Fiku i detit është një bimë frutore tradicionale me emrin botanik Opuntia Ficus Indica që i përket familjes së kaktusit.
Fiku i detit që të huajt e njohin si “dardha me gjemba” është edhe frut, edhe perime. Gjethet e gjelbra e të mëdha që përdoren në gatime, për shkak të përmbajtjes së ulët të kalorive konsiderohen si perime. Ndërkohë që kokrrat që çel bima konsiderohen fruta.
I gjithë fiku është i pasur me shumë vlera ushqimore. Në Shqipëri, fiku i detit është rritur kryesisht në gjendje të egër, por gjithashtu kultivohet sidomos në zonat me diell dhe ngrohtësi të vendit.
Përfitimet që sjell fruti për shëndetin e njeriut:1. Lufton inflamacionin2. Fuqizon sistemin imunitar3. Është i pasur me antioksidantë4. Lufton kolesterolin5. Lufton diabetin6. Përmirëson tretjen7. Është i pasur me minerale dhe vitamina8. Ushqim me pak kalori9. Ndihmon në trajtimin e sëmundjeve të prostatës10. Mbrojnë neuronet

Related posts

Efektet e dëmshme të qëndrimit ulur për kohë të gjatë

Gazeta Max

Ish e dashura e Don Xhonit përfundon në spital, pak ditë pas ndarjes

Gazeta Max

Pasqyrë e kulturës dhe traditës shqiptare, ekspozita “Karavani artistik 2023”në Ambasadën e Republikës së Kosovës në Sofje! Nga Anila Hetoja, piktore/arkitekte e brendshme

Gazeta Max