WhatsApp bëhet një rrjet social? Mark Zuckerberg njofton ardhjen e Komuniteteve

A ka nevoje tregu për një rrjet tjetër social apo i ngjashëm? Ndoshta jo. Por sipas Mark Zuckerberg, po. Kjo është arsyeja pse WhatsApp, aplikacioni më i përdorur i mesazheve në botë, evoluon dhe do të bëhet gjithnjë e më shumë si një rrjet social.

Funksioni i ri, i quajtur Community, synon të bashkojë grupe të shumta në chat, anëtarët e të cilëve e njohin njëri-tjetrin dhe bashkohen bazuar në një interes të përbashkët. Në këtë mënyrë do të jetë e mundur të arrihet shpejt një numër më i madh njerëzish, me disa mesazhe. Duke lançuar funksionin e ri, Zuckerberg e quajti atë “një evolucion të rëndësishëm” të Whatsapp. “Me lançimin e sotëm, ne kemi shkuar më tej duke i lejuar njerëzit të komunikojnë jo vetëm me miqtë dhe kontaktet më të afërta, por edhe me të gjitha komunitetet e ndryshme që janë pjesë e jetës së tyre – shpjegon Mark Zuckerberg në një postim në Facebook. – Ne do të ndërtojmë komunitetin funksionet e mesazheve edhe për Messenger, Facebook dhe Instagram”.

Për shembull, do të jetë e mundur të bashkohen nën të njëjtin Komunitet grupet e ndryshme të klasave të një shkolle, ose grupet e ndryshme sportive ose studimore, duke krijuar kështu një “super grup”. Por kujt do t’i duhet iniciativa? Dërgimi i mesazheve brenda Komunitetit nuk do të jetë falas. Vetëm administratorët do të mund të dërgojnë mesazhe. “Në këtë mënyrë, ju do të shmangni komunikimet e panevojshme ose të mbingarkuara”, shpjegon WhatsApp. Një mënyrë më e shpejtë dhe më e thjeshtë për të dërguar sinjalizime të përgjithshme për aktivitetet që prekin disa njerëz, për të njoftuar kohët, çështjet kritike ose të tjera. Si dhe shkolla, kompanitë, organet dhe organizatat do të jenë në gjendje të krijojnë komunitetet e tyre dhe kështu të përdorin Whatsapp pak si muri i Facebook.

Sidoqoftë, në njoftim, Zuckerberg thekson se privatësia, si dhe enkriptimi nga fundi në fund dhe të gjitha funksionet e sigurisë do të mbeten të paprekura dhe për këtë arsye do të integrohen që në fillim. “Shumë njerëz na thonë se duan të përdorin WhatsApp-in për këtë pasi është mënyra më e lehtë për të qëndruar në kontakt me njerëzit”, thotë themeluesi i Facebook, por deri më tani, në fakt, nuk ishte zbatuar.

Përveç veçorisë së re, Zuckerberg njoftoi gjithashtu se po shton veçori të reja në grupe, të tilla si aftësia për të dërguar reagime, për të ndarë skedarë të mëdhenj ose për të bërë thirrje grupore me shumë njerëz.

Të fundit në përqindje