A ju ka shkuar ndërmend ta pastroni telefonin tuaj ndonjëherë? Ja sii ta pastrojmë siç duhet?

A e dini se telefoni juaj është një nga gjërat më të pista që përdorni çdo ditë? Edhe kur i lani duart pasi i ndotni me diçka, e merrni telefonin dhe larja bëhet e kotë. Është koha për të ndryshuar zakonet tuaja.

Sipas shumë studimeve, përfshirë një të kryer në Universitetin e Arizonës, telefoni juaj ka dhjetë herë më shumë baktere sesa një tualet. Duke qenë se 99% prej nesh nuk do ta vendosnin kurrë kokën në tualetin, është e qartë se sa të pista janë telefonat.

Nëse e mendoni mirë, nuk është çudi që telefonat janë të ndotur, sepse janë të ekspozuar ndaj të gjitha gjërave që prekim çdo ditë dhe shumica prej nesh nuk i lajnë telefonat sa herë që lajnë duart. Le të mos fillojmë me faktin se shumë njerëz përdorin telefonin ndërsa janë në tualet. Gjithçka grumbullohet me kalimin e kohës dhe telefonat tuaj ndoten.

A mund ta laj telefonin tim?

Pra, kemi zbuluar se telefonat janë shumë të ndotur, po tani? Ideja më e thjeshtë që shumica e njerëzve kanë tani është: “A mund ta laj telefonin tim kur laj duart, për shembull me sapun për fëmijë për t’i thënë lamtumirë baktereve…?” Fatkeqësisht, gjërat nuk janë aq të thjeshta. Së pari ju duhet të kontrolloni nëse telefoni juaj është i papërshkueshëm nga uji ose ka një shenjë IP që thotë se është i sigurt për t’u larë. Vini re gjithashtu se etiketat e ndryshme IP nënkuptojnë gjëra të ndryshme.

Në thelb, pak gjëra janë vërtet të papërshkueshëm nga uji, dhe etiketat tregojnë se sa ujë dhe papastërti mund të përballojë telefoni përpara se të arrijë atje ku nuk duhet të jetë. Nëse telefoni juaj ka një vlerësim IP67 ose IP68, duhet t’i kushtoni vëmendje një numri tjetër, i cili tregon rezistencën ndaj ujit. Numri 7 do të thotë se do të përballojë zhytjen në ujë deri në 1 metër dhe 8 do të thotë zhytje në ujë deri në 1.5 metra për 30 minuta.

Me IP67 dhe IP68, pak ujë dhe sapun nuk do të dëmtojnë, por nuk duhet ta teproni dhe t’i zhytni plotësisht në ujë pa ndonjë arsye të mirë.

Po pecetat e lagura?

Pecetat e lagura zakonisht përmbajnë një përqindje të caktuar alkooli, e cila në përgjithësi është e mirë për pastrimin e pajisjes. Prodhuesit si Apple dhe Samsung rekomandojnë gjithashtu përdorimin e 70% të alkoolit izopropil (IPA) për të pastruar pajisjet e tyre, por ka një problem. Alkooli në peceta të lagura dhe kimikate të tjera mund të heqin shtresën oleofobike nga ekrani.

Veshja oleofobike është një shtresë që parandalon që gjurmët e gishtërinjve të mbeten në sipërfaqen e ekranit, por sigurisht që hiqet me përdorim të rregullt. Megjithatë, nëse përdorni peceta të lagura dhe sende të ngjashme për të pastruar ekranin, sigurisht që do ta përshpejtoni ndjeshëm procesin dhe do të mbeteni pa këtë shtresë të dobishme.

Sigurisht që fshirja e ekranit një herë në javë nuk do të bëjë shumë ndryshim, ndaj mos hezitoni herë pas here ta fshini telefonin me një leckë të lagur.

Përveç ekranit, pjesët e tjera të telefonit do të jenë në rregull, por nëse kasa është plastike, për çdo rast, provoni të fshini një pjesë të vogël me një leckë të lagur për të parë se si sillet dhe pastaj vazhdoni të fshini të gjithë telefonin. .

Alkooli dhe shtupë pambuku?

Ashtu si me pecetat e lagura, duhet t’i kushtoni vëmendje mënyrës sesi alkooli reagon me plastikën në telefon. Natyrisht, gjëja më e rëndësishme është të mos e teproni, sepse alkooli mund ta tret shumë mirë ngjitësin, në mënyrë që të mos vini në situatën që të hiqni kutinë e telefonit me një shtupë pambuku veshi tepër të njomur.

Të fundit në përqindje