Dimitrov: Të pretendosh se identiteti i dikujt është falsifikim, e palogjikshme

Shkup, 21 Prill – Të pretendosh se identiteti i dikujt është artificial, falsifikimi është e palogjikshme, ka shkruar në profilin e tij Nikolla Dimitrov, i nxitur nga reagimi i Rumen Radev.

Të flasësh për identitetin e një personi tjetër, dhe jo për identitetin e një populli tjetër, është e pafytyrë, e vrazhdë dhe e pahijshme. Çështja e identitetit në të drejtën ndërkombëtare është një çështje e brendshme. Kësaj pyetjeje mund t’i përgjigjen vetëm njerëzit të cilëve u referohet pyetja dhe askush tjetër.

Të pretendosh se identiteti i dikujt është artificial është një falsifikim. Të gjitha kombet e botës janë krijime shoqërore, ndërtime shoqërore. Rezultati i një grupi konkret dhe kompleks ngjarjesh dhe procesesh historike. Sepse kjo nuk ka të bëjë me gjenet, kjo ka të bëjë me ndjenjën e komunitetit. Ndarja e shkencave natyrore dhe artificiale nga ato natyrore është pra e pazbatueshme në këtë kontekst”, shkruan Dimitrov .

“Më në fund, miqtë dhe partnerët tanë në botën demokratike duhet të guxojnë të qëndrojnë fort pas parimeve që mbrojnë. Bota, ndër të tjera, është në këtë rrëmujë për shkak të heshtjes kur duhet të qëndrojmë në anën e parimeve. Deklarata dhe kushte të tilla janë të turpshme dhe të papranueshme në Evropë. Thirrja “zgjidhni mosmarrëveshjen tuaj” legjitimon dhe gërryen gjithashtu identitetin e BE-së.

Sepse, nëse një kombi evropian i kërkohet të mos jetë një komb më vete, të mos jetë ai që është, të pranojë se ishte falsifikim, imagjinoni si kusht për të hyrë në familje, ku është europianiI në atë familje?

Ne kemi një problem me politikën e një shteti anëtar të dashur miq dhe ky nuk është vetëm i yni, por edhe i juaji. Gjithmonë kam thënë dhe do të them përsëri: kjo betejë nuk është vetëm për identitetin maqedonas, por edhe për atë evropian, si për identitetin, ashtu edhe për fytyrën. “Kjo betejë është gjithashtu për miqësinë e vërtetë maqedono-bullgare, pavarësisht përpjekjeve më të mira të politikës aktuale bullgare për ta rrëzuar atë,” tha Dimitrov në një deklaratë.

Të fundit në përqindje