GazetaMax
Lajme

Escobar: “Ballkani i Hapur” iniciativë e shkëlqyeshme, të mbetet projekt ekonomik, jo politik

Ohër, 8 qershor – SHBA inkurajon nismën që Ballkani i Hapur të mbetet ekonomik. Ky nuk është një projekt politik, por një projekt i rëndësishëm ekonomik dhe është e rëndësishme të mbetet i tillë dhe të fokusohemi në krijimin e mundësive për njerëzit e rajonit dhe kështu do të keni mbështetje, porositi sot në një video fjalim në Ohër në Samitin e Ballkanit të Hapur, ndihmës sekretari i shtetit për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike dhe Përfaqësues Special për Ballkanin Perëndimor Gabriel Eskobar.

Ai fillimisht kujtoi dialogun e fundit strategjik dypalësh midis Maqedonisë së Veriut dhe SHBA-së, ku u dakordua që SHBA të bëjë gjithçka që është në fuqinë e tyre për të stabilizuar rajonin dhe për të krijuar mundësi të reja për njerëzit e Ballkanit Perëndimor.

“SHBA nuk e sheh Ballkanin Perëndimor nga pikëpamja e problemeve të ndodhura në vitet “90”-ta ne e shohim atë nga prizmi i mundësive të shekullit të 21-të. Dhe mundësitë në Ballkanin Perëndimor janë të mëdha. Ballkani Perëndimor është i bekuar me një pozitë të madhe gjeografike, me burime të mrekullueshme, por edhe me një shpirt të madh sipërmarrës dhe për dekada njerëzit e Ballkanit Perëndimor kanë ndërtuar vendin tim, kanë ndërtuar Evropën dhe fatmirësisht ne mbështesim Ballkanin Perëndimor, sepse duam të ndihmoni njerëzit tuaj për të ndërtuar rajonin”, tha Eskobar.

Ai theksoi se Ballkani Perëndimor ka potencialin të jetë një qendër për energjinë e rinovueshme që, tha ai, do të na ndihmojë të trajtojmë ndryshimet klimatike.

“Ka kapacitetin të jetë një qendër për gazin natyror të lëngshëm dhe të ndihmojë Evropën të lirohet nga varësia e saj nga gazi rus, mund të jetë një qendër për transportin, teknologjinë e informacionit, turizmin dhe në disa mënyra tashmë është pjesë e Evropës që ka rritje më të shpejtë dhe për pak vite do të përballemi me sfida ekonomike, ideja është që t’i përballojmë së bashku dhe kjo do të na lehtësojë gjërat”, tha ai.

Eskobar theksoi se SHBA e mbështet nismën Ballkani i Hapur dhe se mbështetja e tyre bazohet në disa punë.

“Para së gjithash, nuk bëhet fjalë vetëm për bashkëpunim ekonomik rajonal, por edhe për integrim në strukturën më të gjerë evropiane, megjithëse tregtia ndërkufitare në Ballkanin Perëndimor është vërtet shumë e rëndësishme, tregjet kryesore janë evropiane. Gjithsej 70 për qind e tregtisë suaj tashmë po ndodh me Evropën dhe për këtë arsye duhet të synohet një integrim më i madh evropian. Ne mbështesim të gjitha iniciativat ekonomike që afrojnë rajonin dhe promovojnë paqen dhe stabilitetin midis vendeve të Ballkanit Perëndimor”, tha ai.

Escobar theksoi se SHBA beson se që kjo të jetë e suksesshme, duhet të jetë e hapur për të gjithë dhe se çdo iniciativë e integrimit ekonomik duhet të përfshijë të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor në baza të barabarta.

Ai shtoi se SHBA e inkurajon edhe planin për zhvillim institucional të Ballkanit Perëndimor.

“Mund të ketë avantazhe konkurruese duke krijuar një parashikueshmëri më të madhe për investitorët, por më e rëndësishmja duke krijuar mundësi dhe zhvillim institucional për institucionet që duhet të reduktojnë kontrabandën dhe evazionin fiskal, sepse ne kemi nevojë për një ekonomi që do të ndihmojë investitorët që duan të punojnë legalisht. Unë gjithashtu inkurajoj drejtuesit e kësaj nisme që të përfshihen më shumë dhe të përfshijnë më shumë palë të interesuara, të angazhohen hapur me odat ekonomike në rajon. Por zëri i tyre duhet të dëgjohet, sepse është i rëndësishëm në formësimin e politikave dhe institucioneve të nismës Ballkani i Hapur, përfundoi në fjalimin e tij zëvendësndihmës sekretari i shtetit për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike dhe Përfaqësuesi Special për Ballkanin Perëndimor, Eskobar.

Më pas, liderët e vendeve pjesëmarrëse në samit pritet të nënshkruajnë një marrëveshje për bashkëpunim dhe njohje reciproke të diplomave dhe certifikatave shkencore të lëshuara në institucionet e arsimit të lartë dhe institucione të tjera të autorizuara dhe memorandume mirëkuptimi për bashkëpunim në fushën e turizmit, kulturës dhe administratës tatimore në Ballkanin Perëndimor.

Related posts

LSDM dhe Alternativa për Zhurnal: Nuk ka ndryshime në kabinetin qeveritar, kjo nuk është temë

e-max

Poroshenko fton Biden në Ukrainë: Eja këtu dhe shiko çfarë po ndodh

e-max

Pagesat për bursat e nxënësve dhe studentëve deri në fund të janarit

e-max

Leave a Comment