Kemi nevojë për sinjale të qarta se zgjerimi i familjes evropiane deri në vitin 2030 është një mision i mundur

Date:

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, sot ka zhvilluar një takim me Ministren e Çështjeve Evropiane të Mbretërisë së Suedisë, Xhesika Rosvall, e cila ndodhet për vizitë pune në Maqedoninë e Veriut.

Në fokus të bisedimeve ishte dosja evropiane e vendit tonë dhe e rajonit të Ballkanit Perëndimor në dritën e presidencës suedeze të Këshillit të BE-së.

Në takim, Osmani përshëndeti përpjekjet e kryesisë aktuale suedeze të Këshillit të BE-së në trajtimin e çështjeve të ndjeshme në rrethanat e krijuara komplekse gjeopolitike, veçanërisht të shkaktuara nga agresioni rus kundër Ukrainës. Në këtë kontekst, ai theksoi mbështetjen ushtarake, politike dhe humanitare me të cilën Maqedonia e Veriut kontribuon në përpjekjet ndërkombëtare për t’u përballur me agresionin, duke iu bashkëngjitur të gjitha sanksione të BE-së kundër Rusisë në lidhje me zhvillimet në Ukrainë.

Osmani shkurtimisht informoi për procesin tonë të anëtarësimit, me theks në procesin e skriningut dhe aktiviteteve përgatitore në vend për përmbushjen e obligimeve të parapara para mbajtjes së Konferencës së dytë Ndërqeveritare me BE-në dhe hapjes së kllastereve. Gjithashtu riafirmohet përkushtimi i vendit tonë për të vazhduar dialogun me Bullgarinë bazuar në respektin dhe mirëkuptimin reciprok.

“Zgjerimi i Unionit me vende që plotësojnë kriteret e anëtarësimit është jetik si për vendet përkatëse ashtu edhe për vetë Unionin. Ne kemi nevojë për sinjale të qarta se zgjerimi i familjes evropiane deri në vitin 2030 është një mision i mundur”.

Në një bisedë konstruktive dhe miqësore, ministrat shkëmbyen mendime mbi perspektivën e politikës së zgjerimit të BE-së, me fokus idetë për integrim të përshpejtuar të vendeve të Ballkanit Perëndimor, si një hap i besueshëm dhe real në drejtim të përmirësimit të zhvillimit demokratik, duke rritur mundësitë ekonomike për shtetet dhe qytetarët, si dhe duke ndihmuar procesin e pajtimit në rajonin tonë.

Në takim, ministri Osmani ritheksoi mbështetjen e parezervë të Maqedonisë së Veriut për anëtarësimin e plotë të Suedisë në NATO për kohë sa më të shpejtë.

Në cilësinë e kryesuesit të OSBE-së, Osmani e njoftoi Rosvellin me ngjarjet aktuale në lidhje me kryesimin e OSBE-së përmes prizmit të prioriteteve të përcaktuara, në të cilat siguria evropiane dhe Ukraina mbetet prioriteti ynë kryesor, si dhe çështjet kyçe të sigurisë brenda kornizës së OSBE-së 2023.

e-max
e-maxhttp://gazetamax.mk
www.gazetamax.mk

SHPËRNDAJE

TË FUNDIT

Lajme të ngjashme
Lajme

Ringjallja e VMRO-së dhe bashkimi i dy “kryeneqëve”!

Nga Destan JONUZI Ali Ahmeti ende mbanë primatin e të...

Artis Kastrati shqiptari mjaft i respektuar në Festivalin e Cannës mes yjeve

Zemra na bëhet mal kur shohim se si personazhë...

Një Kolanë veprash më shumë se shkencë

Tetë vëllimet e profesor Ismail Ahmedit tashmë kanë zënë vend në...

Ju prezantojmë Celi Uka, një yll në ngjitje i muzikës

Ai jeton dhe vepron në Zvicër, por mësojmë se...