Mucunski për vizitë në Francë, realizon takime të rëndësishme atje

Paris, 7 Maj – Me ftesë të Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Evropiane të Francës, së fundmi bëra një vizitë disaditore në Francë. Gjatë asaj periudhe kam pasur takime me njerëz të rëndësishëm të interesit kombëtar dhe lokal.

Një nga takimet e para ishte me senatoren e partisë simotër Les Republicains, Marta de Sidrac dhe deputeten e partisë En Marche, Lillian Tangui. Me të dy bashkëbisedueset konstatuam se Maqedonia meriton fillimin urgjent të negociatave me Bashkimin Europian në bazë të kritereve.

Në Ministrinë Franceze të Financave, Ekonomisë dhe Industrisë, u takova me drejtorin për Turqinë, Ballkanin dhe Lindjen e Mesme, Nicolas Sejour. Diskutuam për nevojën e rritjes së bashkëpunimit ekonomik dhe tregtar midis dy vendeve, veçanërisht duke pasur parasysh krizën aktuale globale të sigurisë dhe ekonomike. Në takim theksova se Maqedonia së shpejti do të ketë një qeveri e cila do të përpiqet sinqerisht për tërheqjen e investimeve të huaja direkte dhe ndër prioritetet tona do të jenë korporatat multinacionale franceze.

Në Ministrinë franceze të Mbrojtjes, së bashku me Renaud Dorlhiak, i cili është përgjegjës për marrëdhëniet dypalëshe me Evropën dhe Amerikën e Veriut, ngritëm çështje me interes rajonal dhe global. Maqedonia dhe Franca janë partnerë në NATO dhe për këtë arsye bashkëpunimi ushtarako-sigurues duhet të thellohet.

U takova edhe me Gregory Villeneuve, Shef i Ballkanit në Agjencinë Franceze të Zhvillimit. Biseduam për mundësitë për realizimin e projekteve konkrete në fushën e digjitalizimit dhe mbrojtjes së mjedisit në Komunën e Aerodromit. Pres së shpejti një vizitë të një delegacioni të AFD-së në Aerodrom dhe konkretizimin e disa prej projekteve të ofruara.

Kam pasur disa takime në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Europiane të Francës, duke përfshirë takime me Nicolas Faye (Drejtor për Ballkanin Perëndimor), Luc Levy (përgjegjës për bashkëpunimin kulturor dhe arsimor me Ballkanin Perëndimor) dhe Clotilde Warren dhe Madeleine Courant (përgjegjës për Evropën në Qendrën për Analizë, Parashikime dhe Strategji të Ministrisë së Punëve të Jashtme). Me bashkëbiseduesit diskutuam për zhvillimin e mëtejshëm të bashkëpunimit politik dypalësh, por edhe bashkëpunimin e vazhdueshëm në fushën e kulturës dhe arsimit.

Gjatë qëndrimit tim në Francë, vizitova edhe qytetin La Vizinet, ku u takova me kryebashkiakun Brunoe Coradeki. La Vesinet në Francë njihet për qendrën e saj të suksesshme multimediale lokale, pikërisht atë që duam të ndërtojmë në Aerodrom gjatë mandatit tonë. Së bashku me qeverinë franceze, La Vesinet do të ofrojë përvojë, mbështetje dhe ndihmë në realizimin me sukses të këtij premtimi.

Franca aktualisht mban presidencën e rradhës të Bashkimit Europian dhe Maqedonia me siguri do të marrë mbështetjen e saj në rrugën e integrimeve evropiane.

https://www.facebook.com/photo?fbid=412653770865709&set=pcb.412655334198886

Të fundit në përqindje