GazetaMax
Lajme

Nxënësit sot u kthyen në bankat shkollore, mësimdhënësit ndjehen të mashtruar

Shkup, 29 prill – Sindikata për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SASHK) e ka ndërprerë grevën pas njoftimit nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale se MASH i afrohet zgjidhjes paqësore të mosmarrëveshjes.. Nga sot nxënësit duhet të kthehen në mësime, por një pjesë e anëtarësimit të SASHK-ut, të pakënaqur me vendimin e fundit të sindikatës, dje kanë protestuar duke kërkuar përgjegjësi nga personi i parë i sindikatës. Ata thonë se ata fëmijë që do të vijnë në shkollë nuk do të kthehen.

“Të gjithë ata që do të vijnë nesër në shkollë, do të pranohen. Ne do të jemi në shkollë, nëse vijnë fëmijët do t’i presim. Nëse ka nevojë do të mbajmë edhe mësime, kanë thënë disa nga mësimdhënësit të cilët janë mbledhur dje para selisë së SASHK-ut.

Ata thanë se për ta nuk kanë rëndësi përqindjet e rritjes së pagave, por marrëveshjet kolektive. Ndihen të mashtruar nga kryetari i sindikatës.

“Kthehet pa dijeninë e anëtarësimit dhe merret vendim për të cilin anëtarësia nuk është e informuar. Jemi këtu për të shprehur revoltën tonë. Ne jemi baza, ne jemi anëtarësia dhe Nedelkov është i obliguar të vijë dhe të shpjegojë pse e ka ndryshuar vendimin, kanë thënë anëtarët e pakënaqur të sindikatës.

LSDM akuzoi VMRO-DPMNE-në se po përpiqet të bëjë presion ndaj anëtarëve të SASHK-ut.

“Pasi SASHK-u njoftoi se greva është në pezullim, në përputhje me Ligjin për zgjidhjen paqësore të mosmarrëveshjeve të punës, qytetarët shohin se VMRO DPMNE dhe Mickoski po bëjnë presion ndaj anëtarëve të SASHK-ut dhe drejtorëve të shkollave në komunat e drejtuara nga kryetarët e VMRO-DPMNE-së. Përpjekjet e tilla të VMRO-DPMNE-së dhe Mickoskit dëmtojnë edhe mësimdhënësit edhe anëtarët e SASHK-ut, tha LSDM.

Vendimin për ndërprerjen e grevës e ka bërë të ditur kryetari i SASHK-ut, Jakim Nedelkov, i cili ka thënë se është bërë konsultimi me subjektet juridike dhe se duhet të veprohet sipas ligjit. Ai ka bërë të ditur se nëse në periudhën e zgjidhjes paqësore të mosmarrëveshjes nuk gjenden zgjidhje të përshtatshme, greva do të riaktivizohet.

“Ne do të duhet të veprojmë në përputhje me ligjin dhe të vendosim grevën në pezullim. Kjo do të thotë se ne e vendosim në pezullim vendimin për të hyrë në një grevë të përgjithshme derisa të zgjidhet mosmarrëveshja. Jemi të bindur se në periudhën e pezullimit do të gjejmë zgjidhjet e duhura dhe se nuk do të ketë nevojë për aktivizim të grevës. Nëse nuk pajtohemi me qëndrimet e Ministrisë resore të Arsimit dhe Shkencës, greva do të riaktivizohet. Shpresoj se kjo nuk do të ndodhë, tha Nedelkov.

Afati maksimal për zgjidhjen paqësore të mosmarrëveshjeve është 20 ditë, ndërsa afati fillestar është 10 ditë.

“Nëse për 10 ditë njëra nga palët nuk është e kënaqur, kërkohet formimi i një organi plotësues pajtues, që procedura të përfundojë më së shumti për 20 ditë, thotë Nedelkov.

SASHK shpreson se do të rriten pagat, nuk do të zvogëlohen mëditjet gjatë grevës dhe do të nënshkruhen marrëveshjet kolektive për arsimin fillor dhe të mesëm dhe mbrojtjen e fëmijëve dhe do të përcaktohen afate.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës e përshëndeti vendimin e SASHK-ut, i cili, siç vlerësoi, është në interes të nxënësve dhe vazhdimësisë së procesit arsimor.

“Duke u nisur nga domosdoshmëria për mbrojtje të interesit të përgjithshëm të qytetarëve ,të drejtës për edukim dhe pasojat të cilat mund të ndodhin kur ky proces ndërpritet,e njëkohësisht duke pasur parasysh kërkesat e SASHK-ut, Ministria e Arsimit dhe Shkencës veproi sipas Ligjit për zgjidhje paqësore të mosmarrëveshjeve të punës,gjatë ditës së sotme dërgoi kërkesë deri te Ministria për Punë dhe Politikë Sociale për përcaktimin e ndërmjetësuesit në këtë proces. Me këtë vendim Ministria e Arsimit dhe Shkencës tregoi gatishmëri për të vazhduar procesin e bisedimeve me partnerët social dhe gjetjen e zgjidhjes më të mirë për të gjithë në këtë rast”, theksohet në kumtesën e MASH-it.

Sipas ministrit të Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, negociatat nuk duhet të fokusohen vetëm në pagën minimale, por të shqyrtohen edhe mënyra të tjera për të motivuar dhe përmirësuar procesin arsimor. Për televizionin Telma, Shaqiri tha dje se propozimi për zgjidhje paqësore të mosmarrëveshjes nuk ishte propozuar më herët sepse shpresonte se do të arrinin një marrëveshje pozitive me sindikatat.

Ndërmjetësuese në kontest do të jetë Dragica Isailovska-Mitrovska. Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jovanka Trençevska beson se Isailovska-Mitrovska me përvojën e saj shumëvjeçare do të kontribuojë në gjetjen e zgjidhjes.

Sipas Trençevskës, mësimdhënësit duhet të kthehen në punë sepse greva është pezulluar dhe nëse nuk e bëjnë, atëherë do të konsiderohen si mungesë të pajustifikueshme dhe do të veprojnë në përputhje me Ligjin për Marrëdhëniet e Punës, ose mund të humbasin punën ose ndaj tyre të fillojë procedimi disiplinor.

Greva e të punësuarve në shkollat ​​fillore dhe të mesme dhe kopshtet filloi më 11 prill me kërkesë për rritje të menjëhershme të pagave për 18.4 për qind dhe më pas gjetjen e metodologjisë për harmonizimin e pagave me pagën minimale. Gjatë negociatave, sindikatës fillimisht iu ofrua rritje e pagave prej 10 për qind dhe më pas rritje prej 12 për qind, por propozimet nuk u pranuan nga anëtarësia e SASHK-ut. Në seancën e fundit të Këshillit të SASHK-ut dhe pas shpalljes së anëtarësimit, është marrë vendim që kopshtet të rifillojnë punën të mërkurën, ndërsa shkollat ​​kanë mbetur në grevë.

Related posts

FOTO LAJM/ Osmani mban mbledhje duke marrë infuzion

e-max

MATUSITEB takon kryetarin e Alternativës

e-max

Xhaferi takon Marin, premton ratifikim të protokollin aderues për anëtarësimin në NATO

e-max

Leave a Comment