Fiqtë bëjnë pjesë në grupin e llojeve më të shëndetshme të frutave sepse janë plot me fitonutrientë të shëndetshëm, vitamina dhe antioksidantë të nevojshëm për funksionimin e duhur dhe të qetë të organizmit tonë.
Fiku është jashtëzakonisht i pasur me vitamina dhe elementë gjurmë të ndryshëm, përqendrimi i të cilave rritet ndjeshëm nëse frutat thahen. Megjithatë, në këtë rast, përqendrimi i sheqerit dhe përmbajtja kalorike e frutave do të rritet me pothuajse 5 herë, kështu që ekspertët rekomandojnë ende konsumimin e frutave të freskëta. Ky frut është një depo e vërtetë bakri, e cila është e nevojshme për rrjedhën e duhur të shumë proceseve në trup – për shembull, normalizimin e metabolizmit, formimin e qelizave të reja të kuqe të gjakut – eritrocitet, prodhimin e neurotransmetuesve dhe indit lidhës.
Ky frut i ëmbël është jashtëzakonisht i pasur me vitaminë B6 – ndihmon trupin të zbërthejë proteinat në aminoacide, të marrë energji prej tyre, luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e sistemit nervor (veçanërisht funksionet njohëse) dhe mund të ngadalësojë procesin e plakjes. Antioksidantët, të cilët ky frut i ka me bollëk, do t’ju ndihmojnë gjithashtu të ruani rininë, duke mbrojtur qelizat e trupit nga dëmtimet nga radikalet e lira, duke parandaluar shfaqjen e rrudhave dhe hiperpigmentimin.
Konsumimi i rregullt i fiqve mund të jetë i dobishëm për shëndetin e sistemit kardiovaskular. Disa studime kanë gjetur një lidhje midis ngrënies së fiqve dhe uljes së LDL, kolesterolit “të keq”. Fruti është i pasur me vitaminë K, e cila forcon muret e enëve të gjakut dhe parandalon formimin e mpiksjes së gjakut.
Për shkak se fiqtë janë jashtëzakonisht të pasur me fibra, ata luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e traktit gastrointestinal. Ato përmirësojnë peristaltikën e zorrëve, stimulojnë tretjen dhe mund të parandalojnë disa sëmundje të sistemit tretës.
Vetitë e dëmshme të fiqve nuk janë vërtetuar, por duhet të jeni më të kujdesshëm me këtë frut për disa arsye. Së pari, frutat (veçanërisht të thata) përmbajnë një sasi më të madhe sheqeri, e cila mund të shkaktojë rritje të glukozës në gjak, dhe në afat të gjatë rrit rrezikun e diabetit të tipit 2. Është interesante se gjethet e fikut, të cilat përdoren për të bërë çaj, janë treguar Një mjet i shkëlqyeshëm për kontrollin e sheqerit në gjak.
Ato mund të shkaktojnë reaksione të rënda alergjike për shkak të bollëkut të sheqerit dhe acideve të frutave në përbërje. Nëse nuk keni ngrënë kurrë fiq dhe tani keni vendosur t’i provoni – kufizoni veten në një sasi të vogël dhe shikoni se si do të reagojë trupi juaj.