GazetaMax
Ballina

Pse rrudhet lëkura në këmbë dhe duar kur qëndron në ujë?

Lëkura në majat e gishtërinjve të dorës dhe këmbëve rrudhet si letër kur zhytet për disa minuta në ujë, ndërsa pjesët e tjera të trupit si parakrahët, busti, këmbët dhe fytyra mbeten të pandryshuara.

Shumica e shkencëtarëve për dekada ishin të hutuar se çfarë e shkaktonte këtë. Megjithatë, ndoshta edhe më intriguese është ajo që gishtat tanë të rrudhur mund të zbulojnë për shëndetin.

Duhen rreth 3.5 minuta në ujë të ngrohtë që majat e gishtave të fillojnë të rrudhen, ndërsa në temperatura më të ftohta mund të duhen deri në 10 minuta. Megjithatë, shumica e studimeve kanë zbuluar se duhen rreth 30 minuta për t’u njomur për të arritur sasinë maksimale të rrudhave.

Palosjet e majave të gishtave zakonisht konsideroheshin si një përgjigje pasive ku shtresat e sipërme të lëkurës fryheshin ndërsa uji përmbyti qelizat me një proces të njohur si osmozë – ku molekulat e ujit lëvizin nëpër membranë për të barazuar përqendrimin e tretësirave në të dyja anët. Por në vitin 1935, shkencëtarët dyshuan se kishte më shumë për këtë në proces, shkruan BBC..

Mjekët që studiuan pacientët me lëndime që prenë nervin mesatar, një nga nervat kryesorë që shkon nga dora në dorë, zbuluan se gishtat e tyre nuk rrudheshin.

Nervi mesatar ndihmon në kontrollin e të ashtuquajturave aktivitete simpatike si djersitja dhe ngushtimi i enëve të gjakut. Zbulimi i tyre sugjeroi që rrudhat e gishtave të shkaktuara nga uji kontrolloheshin në fakt nga sistemi nervor, shkruan KP.

Studimet e mëvonshme nga mjekët në vitet 1970 dhanë prova të mëtejshme dhe sugjeruan përdorimin e zhytjes së duarve në ujë si një test i thjeshtë për të vlerësuar dëmtimin nervor që mund të ndikojë në rregullimin e proceseve të pavetëdijshme si rrjedhjen e gjakut.

Related posts

Kafe dhe cigare, një kombinim fatal për zemrën

Gazetamax.mk

DJ Geek i uron Dafinës ditëlindjen me fjalë të veçanta: “Vajza më e mirë në botë, jam shumë me fat që të kam”

Gazetamax.mk

Ushqimet që ju fryjnë në darkë dhe ato që ndihmojnë tretjen

Gazetamax.mk