Qeveria serbe e ka rritur kuotën për eksport të gruri në 220.000 tonë

Beograd, 30 prill – Qeveria e Serbisë në seancën e sotme ka miratuar ndryshime të vendimit për kufizim të përkohshëm të eksportit të produkteve themelore bujqësore-ushqimore të rëndësishme për popullatën, me çka mundësohet rritje e kuotave për eksport të gruri në vitin 220.000 tonë dhe të miellit të misrit në 23.000 tonë në nivel mujor.

“Vendimi i këtillë është marrë duke pasur parasysh se furnizimi i tregut vendor me këto produkte është stabil dhe se nga analiza e rezervave është vërtetuar se suficiti tregtar është më i madh nga kuota e parashikuar për muajin maj, kështu që është e domosdoshme të lirohet hapësira për deponimin e rendimeve të reja, gjegjësisht produkteve, theksohet në kumtesën e Qeverisë.

Qeveria e Republikës së Serbisë më 20 prill, miratoi një vendim për kufizimin e përkohshëm të eksportit të produkteve bazë agroushqimore të rëndësishme për popullatën, me qëllim që t’i përgjigjet me sukses rrezikut të shqetësimeve të tregut të shkaktuar nga rritja e ndjeshme e kërkesës në botërore dhe tregjet e brendshme. Për këto arsye, siç kishte njoftuar në atë kohë Qeveria e Serbisë, u vendos që të vendosen kufizime sasiore në eksportin e grurit, miellit të grurit, misrit dhe drithërave dhe vajit të lulediellit në baza mujore dhe për një periudhë të caktuar.

Sipas Ministrisë së Bujqësisë, me atë vendim të Qeverisë lejohet eksporti i 150 mijë tonë grurë, 150 mijë tonë misër dhe 20.000 tonë miell në muaj, ndërsa kuota mujore për vajin e lulediellit të rafinuar është 8.000.000 litra. Me kërkesë, mund të kërkohet një miratim në muaj për eksportin deri në 20 për qind të sasive të miratuara sipas grupeve të produkteve.

Të fundit në përqindje