GazetaMax
Ballina

Ushqimet që luftojnë kolesterolin

Sot ne dimë shumë për kolesterolin dhe efektin e tij në shëndetin tonë.
Ai është substanca themelore e organizmit tonë që formohet kryesisht në gjëndrat e mëlçisë dhe veshkave, por gjithashtu në të gjitha membranat qelizore dhe në kombinim me molekulat e proteinave – lipoproteinat.
Ka dy lloje të qelizave yndyrore në trup: lipoproteinat me densitet të lartë quhen kolesterol “të mirë” dhe ato me dendësi të ulët që quhen kolesterol “i keq”. Lipoproteinat e densitetit shumë të ulët janë të dëmshme, pasi ato vendosen në muret e arterieve dhe në të njëjtën kohë tërheqin përbërësit e kalciumit prapa tyre, kështu që muret e arterieve trashen, ngurtësohen dhe bëhen jo elastik.
Zakonisht ky proces fillon pa dhimbje dhe çrregullime të veçanta, kështu që simptomat e para nganjëherë mund të jenë të fundit – një sulm në zemër.
Nga ana tjetër, lipoproteinat me densitet të lartë heqin kolesterolin “e keq” duke e kthyer atë në mëlçi, e cila pastaj e sekreton nga trupi. Kolesteroli i keq mund të luftohet edhe përmes ushqimeve. Këto janë ushqimet që ulin nivelin e kolesterolit të keq:
Elbi, tërshëra, bishtajoret, avokado, arrat, peshqit, çokollata e zezë, kakao, domatet, vaji i ullirit, mollët, rrushi, dredhëzat, boronicat, agrumet, hudhra.

Related posts

Mosha kur truri maturohet

Gazeta Max

Fakte të përditshme psikologjike, që me siguri do të donit t’i dinit

Gazeta Max

Një në dhjetë persona vuan nga problemet me veshkat

Gazeta Max