GazetaMax
Ballina

Zaev nga forumi në Sarajevë: Ballkani Perendimor duhet të bëhet një treg i vetëm

Ish-kryeministri i RMV-së, Zoran Zaev në panelin e parë të Forumit të Biznesit në Sarajevë theksoi se bota, për shkak të krizës në Ukrainë dhe pandemisë, po përballet me mungesë ushqimore, riorganizim global të furnizimit me energji dhe goditje në çmim.

– Sfidat janë të mëdha dhe prandaj vlera e diskutimeve dhe forumeve të tilla në kërkim të zgjidhjeve të menduara, të bashkuara, rajonale dhe globale. Duhet të punojmë së bashku për të pasur sukses. Çelësi është në partneritete, në aleanca. Në kushtet e rreziqeve të trazirave globale, ne duhet të bashkohemi dhe të krijojmë platforma, bashkëpunim dhe partneritete që rrezatojnë paqen rajonale, stabilitetin, parashikueshmërinë. Prandaj, unë e vendos bashkëpunimin rajonal në radhë të parë, tha ai, duke shtuar se “është koha që” të paketohet “rajoni si një potencial investimi”.

Për të sjellë lojtarët e mëdhenj, mendon ai, duhet të luajmë edhe një lojë më të madhe.

– Ballkani Perëndimor ka potenciale të mëdha për krijimin e energjisë nga burimet e rinovueshme të energjisë, kemi shumë diell, erë dhe ujë. Kjo do të thotë të investosh në projekte të mëdha strategjike dhe infrastrukturore dhe sot mund të bëhet nga investitorë të mëdhenj dhe globalë. Vendet tona mund të jenë konkurruese për projekte të tilla vetëm nëse bashkohemi dhe veprojmë si rajon. Kështu do të zhduken disavantazhet, do të rriten përfitimet, pohon Zaev.

Ai e quajti projektin e Aleksandoupolit një shembull tipik se si të “luhet rajonalisht” kur bëhet fjalë për politikën globale të energjisë.

– Mendoj se duhet të jemi edhe më të guximshëm dhe më të vendosur kur bëhet fjalë për lidhjen rajonale. Situata në Ukrainë e kërkon këtë domosdoshmëri dhe rrit potencialin e bashkëpunimit rajonal në Ballkanin Perëndimor. Por këta janë hapa të mëdhenj që do të funksionojnë në afat të mesëm. Dhe kriza po troket në derë çdo ditë. Prandaj, vendet tona duhet të vazhdojnë të ofrojnë ndihmë të shtuar për qytetarët drejtpërdrejt. Sidomos më të pambrojturit dhe më të varfërit”, tha Zaev.

Ai është i bindur se ekonomitë e Ballkanit Perëndimor do të jenë më të forta dhe më dinamike nëse bashkëpunojnë, bashkohen dhe përpiqen të rriten sa më shpejt në një ekonomi të vetme të hapur në Ballkanin Perëndimor.

“Është garanci për konkurrencën në raport me gjithë botën, garanci për investime, për vende pune, për fuqi konsumatore dhe së fundi, garanci për një jetë më të mirë të qytetarëve tanë”, shtoi Zaev.

Related posts

Zaev përmes fondacionit të tij dërgoi ndihmë prej 22 tonë produketesh ushqimore në Turqi

e-max

Ahmeti dhe Bexheti vizitojnë familjen Demiri, veprimtar nga Bukoviqi

e-max

Zëvendës drejtori Hasani vizitë në Bogorodicë: Po modernizojm vendkalimin dhe lehtësojmë formalitetet doganore

e-max