Një zorrë e shëndetshme është thelbësore jo vetëm për tretjen dhe përthithjen e duhur të lëndëve ushqyese, por edhe për mbështetjen e një numri sistemesh të tjera të trupit, duke përfshirë sistemin imunitar, trurin, lëkurën dhe zemrën. Vitet e fundit, me një kuptim gjithnjë e më të madh të rëndësisë së saj, shumë njerëz kanë kërkuar mënyra për të përmirësuar shëndetin e mikrobiomës së tyre. Por, ndryshe nga sa besohet gjerësisht, kjo nuk kërkon shtesa të shtrenjta. Ndonjëherë zgjidhja mund të jetë një pije e thjeshtë që tashmë e keni në shtëpi, shkruan EatingWell.
Nga ulja e inflamacionit deri te lehtësimi i të përzierave, çaji i xhenxhefilit shquhet si një aleat i fuqishëm për sistemin tretës. Ndërsa çajra të tjerë, si ai i mentes, kamomili ose kopre, ofrojnë përfitime të shumta, xhenxhefili është i veçantë. I nxjerrë nga rrënja e bimës së xhenxhefilit, kjo pije është një ilaç natyral popullor për shumë probleme shëndetësore, dhe kombinimi i tij unik i vetive anti-inflamatore, antioksiduese dhe tretëse e bën atë jashtëzakonisht efektiv.
Mund të lehtësojë të përzierat.
Crystal Orozco, një dietologe e regjistruar, thotë: “Çaji i xhenxhefilit është i shkëlqyer për problemet e tretjes, veçanërisht dhimbjet e shpeshta të stomakut, fryrjen dhe të përzierat.” Xhenxhefili ndihmon në lehtësimin e të përzierave duake bllokuar receptorët e serotoninës në zorrë që shkaktojnë refleksin e vjelljes. Komponimet e tij natyrale, të tilla si xhenxhefili, kanë një efekt qetësues.
“Si dietologe që gjithmonë kam pasur probleme me zorrët, çaji i xhenxhefilit është një nga ilaçet e mia të preferuara. Gjithmonë rekomandoj një çaj qetësues me xhenxhefil me limon dhe mjaltë për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjeve dhe shqetësimit në stomak”, shton Orozco.
Mund të lehtësojë dispepsinë
Xhenxhefili njihet për efektet e tij terapeutike në shëndetin gastrointestinal, veçanërisht për gjendje si sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) dhe dispepsia. Hulumtimet kanë treguar se xhenxhefili mund të ndihmojë në uljen e prodhimit të acidit në stomak, gjë që mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të GERD. Mund të ndihmojë gjithashtu në lehtësimin e dhimbjeve të barkut të sipërm, fryrjes dhe shqetësimit të përgjithshëm që shoqërohet me dispepsinë.
Mund të zvogëlojë inflamacionin.
Inflamacioni kronik, një përgjigje afatgjatë ndaj toksinave mjedisore, stresit dhe një stili jetese të pashëndetshëm, mund të dëmtojë traktin tretës me kalimin e kohës dhe të rrisë rrezikun e sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD) ose sindromës së zorrës së rrjedhshme. Sipas Killeen Murphy, një nutricioniste dhe dietologe e regjistruar,
“Përbërësi bioaktiv në xhenxhefil, xhenxhefili, është një antioksidant i fuqishëm që mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit në zorrë.” Kjo ndihmon në qetësimin e acarimit dhe ënjtjes së rreshtimit të zorrëve, duke parandaluar dëmtime të mëtejshme. “Unë u rekomandoj çaj xhenxhefili atletëve të mi si një mënyrë për të lehtësuar problemet e tretjes të shkaktuara nga ushtrimet”, vëren Murphy.