Dhimbjet në këto pjesë të trupit mund të paralajmërojnë nivele të larta kolesteroli

Kolesteroli shpesh lidhet me sëmundjet kardiovaskulare, andaj duhet të shikoni nivelet e tij në gjak.

Nivelet nën 200 mg/dl konsiderohen të shëndetshme për të rriturit, ndërsa vlerat prej të paktën 240 mg/dl konsiderohen të larta.

Shkaqet kryesore të kolesterolit të lartë janë konsumimi i tepërt i ushqimeve të pasura me yndyra të ngopura dhe trans, aktiviteti i dobët fizik dhe zakonet e pashëndetshme si pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit.

Kolesteroli i lartë mund të shkaktojë dhimbje dhe parehati, të tilla si dëmtime arteriale, të cilat rrisin rrezikun e sëmundjes së arterieve periferike (PAD).

Sëmundja e arterieve periferike (PAD) është një gjendje e lidhur me ngushtimin e arterieve, e cila çon në uljen e rrjedhjes së gjakut në gjymtyrë. Kur një person vuan nga kjo sëmundje, krahët dhe zakonisht këmbët nuk kanë rrjedhje të mjaftueshme të gjakut për të mbajtur funksionet normale.

Më së shpeshti shkaktohet nga arteroskleroza, një gjendje e lidhur me akumulimin e yndyrës, kolesterolit dhe substancave të tjera në muret e arterieve tuaja, sipas Klinikës Mayo.

Tri pjesët e trupit ku shfaqen simptomat

Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) thotë se simptoma më e zakonshme e sëmundjes arteriale periferike të ekstremiteteve të poshtme është ngërçet e dhimbshme të muskujve në ijët, kofshët gjatë ecjes, ngjitjes së shkallëve ose ushtrimeve.

Përveç ngërçeve në ije, kofshë dhe vithe, këto janë disa simptoma të tjera të zakonshme që lidhen me PAD.

– mpirje ose dobësi në këmbë;

– plagë në gishta, këmbë ose këmbë që nuk shërohen;

– ndryshime në ngjyrën e këmbëve;

– rënia e flokëve;

– çrregullim i rritjes së flokëve dhe thonjve të këmbëve;

– puls i dobët ose pa puls në këmbë dhe këmbë;

– burrat mund të përjetojnë mosfunksionim erektil;

– dhimbje dhe ngërçe në duar.

Si të rregulloni gjendjen?

– Kufizoni marrjen e yndyrave të ngopura në mishin e kuq dhe produktet e qumështit të plotë;

– Mos konsumoni yndyra trans;

– Rritni marrjen e acideve yndyrore omega-3 (ushqime deti);

– Hani më shumë ushqime të pasura me fibra;

– Jini aktiv në aktivitete të ndryshme fizike;

– Mos pini duhan apo alkool.

Të fundit në përqindje