Gërçev: Për kiçin e projektit “Shkupi 2014” që u shpenzuan miliona euro, do jemi dëshmitarë për një kohë të gjatë se si po shkatërohet

Shkup, 24 Prill – Shkupi, qyteti i pasqyruar përmes ndërtimeve pa leje nga projekti i famshëm “Shkupi 2014”, nuk ndalet së treguari fatin e tij arkitektonik, i cili dita-ditës ia lë vendin ndryshimit të kushteve atmosferike.

Kitç, zhurmë dhe krim është “Shkupi 2014” komentoi arkitekti Miroslav Gërçev, pasi dje pjesë e fasadës së Qeverisë ku fshihet kryevepra e Petar Muliçkovskit, arkitekti që projektoi kompleksin i cili dikur ishte trofe arkitektonik, ndërtimor dhe frymëzues, për shumë arkitektë por ajo kryevepër e la në hije projektin “Shkupi 2014”.

“Nuk kemi mundur të sigurojmë asnjë kontroll social, i cili është nga një objekt me vlerë arkitektonike dhe kulturore, duke e kthyer atë në një skenë të paligjshme krimi. Sepse ndërtesa e Qeverisë nuk është vetëm ndërtim pa leje, e kam fjalën për rikonstruksionin, por në të janë larë miliona euro në ide të çmendura se si të instalohet ndonjë luks.Është ndërtuar dhe rikonstruktuar pa projekt me një grabitje të parave publike nga buxheti”, tha arkitekti Gërçev.

Projekti “Shkupi 2014”, në të cilin përfshihet ndërtesa e qeverisë, është pasqyrë e krimit të ngulitur që manifestohet përmes ndërhyrjeve jo cilësore, ndërtimeve të gabuara, mosrespektimit të rregullave elementare të ndërtimit të ndërtimit, komentoi arkitekti Gërçev. Sipas tij, vetëm kabineti i Gruevskit në atë kohë ishte bërë nga panele xhami individuale, secila prej të cilave peshonte 2.5 tonë.

“Shoqëria jonë, veçanërisht Qeveria, për 5 vite pas shpërbërjes së asaj pushteti kriminal, nuk ka arritur të kryejë asnjë proces që do të tregojë se ne si shoqëri jemi në gjendje të bëjmë një riparim real të dëmit. Heqja e atyre shtresave, ndërtimeve pa leje, krimit, pa shije e kitsch dhe rikthimi i pamjes origjinale të objektit e të tjerave, sidomos kësaj të Qeverisë. Duhet të ndihet i shqetësuar, duhet të ndihet përgjegjësi, por askush nuk ndihet përgjegjës për faktin se monumenti më i madh i Aleksandrit të Madh është ulur në mes të sheshit, me të cilën logjikë ndërtim pa leje dhe ai dhe qeveria janë ndërtim pa leje dhe më shumë se ndërtim pa leje”, thotë arkitekti Gërçev.

Të fundit në përqindje