Përbërësi i mëngjesit që mund të parandalojë ‘blloqet’ që çojnë në goditje në tru, sipas studimit

Dihet se respektimi i një diete të shëndetshme mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru – por ajo që përbën një dietë të tillë është një temë shumë e debatuar.

Për një kohë të gjatë, ka mbetur e paqartë se si vezët ndërveprojnë me shëndetin tonë. Hulumtimi i ri i publikuar në eLife, megjithatë, sugjeron se konsumimi i moderuar i vezëve mund të parandalojë bllokimet arteriale që çojnë në goditje në tru.

Studimi sugjeron se ata mund ta bëjnë këtë duke rritur sasinë e metabolitëve të shëndetshëm për zemrën në gjak.

Vezët historikisht janë fyer me arsyetimin se ato kontribuojnë drejtpërdrejt në ndërtimin e kolesterolit të keq në gjak. Por në disa studime, konsumimi i rregullt i vezëve është zbuluar se ul ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, krahasuar me konsumin e rrallë të vezëve.

Një grup i ri kërkimesh i mbështet këto gjetje. Kësaj radhe, studiuesit u hodhën në fokus mbi efektet e drejtpërdrejta të vezëve në shënuesit e shëndetit kardiovaskular.

Ekipi ishte në gjendje ta bënte këtë duke përdorur një teknikë të quajtur rezonancë magnetike bërthamore e synuar, e cila mati metabolitët në mostrat e plazmës të marra nga 4778 pjesëmarrës. Nga të gjitha kolegjet e metabolitëve, 24 u identifikuan si të lidhura drejtpërdrejt me nivelet e vetë-raportuara të konsumit të vezëve.

Rezultatet zbuluan se individët që hanin një sasi të moderuar të vezëve kishin nivele më të larta të proteinave në gjakun e tyre; apolipoproteina – e cila përdoret si një bllok ndërtimi për lipoproteinat me densitet të lartë (HDL).

HDL quhet kolesteroli “i mirë” sepse thith molekulat e dëmshme yndyrore dhe i çon ato përsëri në mëlçi. Mëlçia më pas i nxjerr ato nga trupi para se të kenë një shans për t’u kapur në muret arteriale.

Science Daily detajoi gjetjet me deklaratën e mëposhtme: “Këta individë kishin veçanërisht molekula të mëdha HDL në gjakun e tyre, të cilat ndihmojnë në pastrimin e kolesterolit nga enët e gjakut dhe në këtë mënyrë mbrojnë kundër bllokimeve që mund të çojnë në sulme në zemër dhe goditje në tru”.

Autori kryesor i studimit, Lang Pan, MSc në Departamentin e Epidemiologjisë dhe Biostatistikës në Universitetin e Pekinit shtoi: “Pak studime kanë parë rolin që luan metabolizmi i kolesterolit plazmatik në lidhjen midis konsumit të vezëve dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, kështu që ne donim të ndihmonim në adresimin e këtij boshllëku”.

“Së bashku, rezultatet tona ofrojnë një shpjegim të mundshëm sesi ngrënia e një sasie të moderuar vezësh mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës”, shtoi Canqing Yu, Profesor i Asociuar në Departamentin e Epidemiologjisë dhe Biostatistikës në Universitetin e Pekinit.

Ai vazhdoi: “Duhen më shumë studime për të verifikuar rolet shkakësore që luajnë metabolitët e lipideve në lidhjen midis konsumit të vezëve dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare”. Përveç të qenit një burim i kolesterolit dietik, vezët ofrojnë një pasuri të ushqyesve të shëndetshëm si luteina dhe zeaxanthin, të cilat të dyja mbrojnë sytë.

Në fakt, vezët konsiderohen si një nga burimet e pakta “të plota” të proteinave pasi ato përmbajnë të nëntë aminoacidet thelbësore.

Të fundit në përqindje