GazetaMax
Lifestyle

Ritmi me të cilin ecni tregon rrezikun për sëmundje serioze

Ngadalësimi në pleqëri është gjithmonë një shenjë paralajmëruese e dobësimit të trupit dhe mundësisë për rënie dhe lëndime

Disa kërkime në disa grupe të vogla të të anketuarve më të vjetër kanë zbuluar se ecja më e ngadaltë nga viti në vit mund të jetë një shenjë e hershme e rënies njohëse. Kjo mund të jetë për shkak të ndryshimeve në hipokampusin e djathtë, pjesa e trurit që lidhet me kujtesën, besojnë shkencëtarët.

Megjithatë, një studim i madh i kohëve të fundit me afro 17.000 të rritur mbi 65-vjeç zbuloi se njerëzit, ecja e të cilëve ngadalësohet me rreth 5 për qind ose më shumë çdo vit, mund të fillojnë të ngadalësojnë funksionet e tyre mendore dhe se njerëz të tillë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë demencë. Studimi u publikua të martën në revistën JAMA Network Open.

“Këto rezultate theksojnë rëndësinë e ritmit të ecjes në vlerësimin e rrezikut të demencës,” shkroi autorja Taya Collyer, një shkencëtare australiane.

Një lidhje e dyfishtë midis shpejtësisë së ecjes dhe dëmtimit të kujtesës rrit rrezikun e demencës, zbuloi një meta-analizë e kryer në gati 9,000 amerikanë të rritur në vitin 2020.

Studimet kanë zbuluar se ushtrimet aerobike rritin madhësinë e hipokampusit, duke rritur disa aspekte të kujtesës. I zhytur thellë në lobin e përkohshëm të trurit, hipokampusi është një organ me formë të pazakontë që është përgjegjës për të mësuarit, konsolidimin e kujtesës dhe lundrimin hapësinor, siç është aftësia për të kujtuar drejtimet, vendndodhjet dhe orientimet.

Trajnimi aerobik rriti vëllimin e hipokampusit anterior të djathtë me 2 për qind, duke ngadalësuar problemet e sëmundjeve të lidhura me moshën me një deri në dy vjet në një provë klinike të rastësishme në 2011. Për krahasim, njerëzit që bënin vetëm ushtrime shtrirjeje kishin një rënie të përafërt prej rreth 1.43 për qind gjatë së njëjtës periudhë.

Related posts

Pse duhet të konsumoni limon çdo ditë?

e-max

Kujdes! Mos i bëni këto gjëra menjëherë pas masazhit, mund të jenë të dëmshme për shëndetin

e-max

Vetëm dy orë në natyrë dhe do të jeni më të lumtur…

e-max

Leave a Comment