GazetaMax
Lajme

Shefi i një kompanie pushon 90 për qind të punonjësve sepse inteligjenca artificiale është 98 për qind më efikase

CEO i një startup-i teknologjik është përballur me kritika pasi pushoi 90 për qind të stafit të tij dhe zgjodhi një chatbot të inteligjencës artificiale.

Lëvizja nënvizon shqetësimet në rritje për humbjet e vendeve të punës pasi automatizimi vazhdon të riformësojë të gjitha fushat e industrisë.

Sumit Shah, CEO i startup-it indian të teknologjisë Dukan, mori vendimin për të pushuar nga puna 90 për qind të stafit mbështetës të kompanisë në favor të një chatbot të fuqizuar nga AI.

Shah shpjegoi se chatbot-i, i zhvilluar nga një prej shkencëtarëve të të dhënave të kompanisë, u dha përgjigje të menjëhershme pyetjeve fillestare, ndërsa stafit njerëzor iu deshën mesatarisht një minutë e 44 sekonda.

Një vendim i ashpër por i nevojshëm: Rezultatet e përmirësuara në mënyrë drastike

Shah pranoi se pushimet nga puna ishin të vështira, por të nevojshme, duke reflektuar praninë në rritje të inteligjencës artificiale në industri të ndryshme dhe që rezultoi në pasiguri për sigurinë e punës.

Zbatimi i chatbot-eve ka rezultuar në një reduktim të ndjeshëm të kohës së nevojshme për të zgjidhur çështjet e klientëve. Mesatarisht, koha për të zgjidhur një problem u ul me pothuajse 98 për qind, nga 2 orë e 13 minuta në vetëm 3 minuta e 12 sekonda.

Në një postim në Twitter, Shah theksoi rëndësinë e prioritizimit të përfitimit. Ai tha se pushimet nga puna ulën kostot e mbështetjes së klientit me afërsisht 85 për qind, duke zgjidhur një problem të gjatë për kompaninë e tij.

Ai shprehu besimin e tij në një të ardhme në të cilën inteligjenca artificiale dhe njerëzit punojnë së bashku dhe shprehu interes për të eksploruar potencialin e inteligjencës artificiale në fusha të tjera të biznesit. Faqja e internetit e Dukan tregon se kompania është ende duke punësuar në mënyrë aktive për pozicione të shumta, duke përfshirë pozicionet e inxhinierisë, marketingut dhe shitjeve.

Sidoqoftë, postimi i tij në Twitter u prit me reagime të ndryshme, me shumë përdorues që shprehën pakënaqësi me qasjen e tij, veçanërisht për humbjet e konsiderueshme të vendeve të punës. Kritikët e përshkruan njoftimin si mungesë ndjeshmërie dhe mungesë respekti ndaj atyre që u pushuan.

Një vendim në përputhje me trendin botëror

Vendimi i kësaj kompanie për të zëvendësuar stafin me inteligjencë artificiale është në përputhje me trendin pasi shumë kompani zgjedhin automatizimin. Një raport i Forumit Ekonomik Botëror parashikon se deri në vitin 2027, inteligjenca artificiale do të çojë në humbjen e 83 milionë vendeve të punës. Rolet me pak përfshirje emocionale dhe struktura të ngurta të bazuara në rregulla, të tilla si analistët, inxhinierët e softuerit dhe kontabilistët, pritet të jenë më të rrezikuarit.

Ekspertët kanë lëshuar paralajmërime edhe më alarmante se robotët mund të zëvendësojnë 80 për qind të karrierës njerëzore në vitet e ardhshme pasi kompanitë kërkojnë një avantazh konkurrues. Figura me ndikim si Elon Musk dhe Steve Wozniak kanë bërë thirrje për një pauzë në zhvillimin e inteligjencës artificiale, duke nënshkruar një letër të hapur duke kërkuar një pauzë gjashtëmujore.

Një tjetër zhvillim i rëndësishëm erdhi kur pionieri i AI, Geoffrey Hinton, i quajtur “Kumbari” i AI, la Google duke paralajmëruar për rreziqet e mundshme të AI, duke e krahasuar atë me një bombë atomike.

Related posts

Micevski: Nuk e bojkotojmë procesin Zhan Mone por nuk jemi konsultuar për datën

Gazetamax.mk

Nëna ukrainase lë pas burrin dhe vjen në Tiranë, prek me rrëfimin e saj

Gazetamax.mk

Maqedonia do të blejë gaz nga Serbia

Gazetamax.mk