Simptoma e parë më ‘e zakonshme’ e kancerit gjendet në 23 për qind të të gjithë pacientëve përpara diagnozës

Kanceri mund të shfaqet në shumë forma dhe në shumë vende. Nga ana tjetër, ai kërkon gjithashtu shumë lloje të ndryshme trajtimi.

Sëmundja vdekjeprurëse vret miliona në vit dhe merr jetë në të gjithë globin. Mediat ka raportuar se shpesh duke mos e ditur se çfarë të kërkohet bëhet si një shkak kyç në raste fatale, sepse njerëzit nuk i njohin shenjat në fillim.

Kanceri mund të përhapet nëpër trup pa u zbuluar dhe sa më i madh të bëhet, aq më shumë trajtim nevojitet për ta luftuar atë. Kjo është arsyeja pse zbulimi i hershëm është kaq i rëndësishëm, shkruan Mirror.

Për shkak të sfidës së madhe që kanceri paraqet për njerëzimin, ai është gjithashtu objekt i masave të kërkimit me burime të mëdha të devijuara për të mposhtur vrasësin. Një studim i tillë ka identifikuar një shenjë të vetme “të zakonshme” që mund të ndihmojë në përcaktimin e rreziqeve të saj përpara diagnozës.

Një studim ka zbuluar se simptomat e kancerit në bark janë lokalizuar në 23 për qind të pacientëve të cilët më pas u diagnostikuan me 27 lloje të zakonshme dhe të rralla të kancerit.

Studiuesit thanë: “Rritja e ndërgjegjësimit për simptomat e mundshme të kancerit është e rëndësishme për kërkimin në kohë të ndihmës. Fushatat e fundit janë fokusuar në grupet e simptomave në vend të simptomave individuale të lidhura me vende të veçanta të kancerit. Të kuptuarit e shpeshtësisë dhe natyrës së paraqitjes së simptomave të barkut te pacientët me kancer mund të informojë hartimin dhe vlerësimin e fushatave të ndërgjegjësimit për shëndetin publik”.

Hulumtimi u krye duke shikuar tetë simptoma të ndryshme prezantuese të barkut – dhimbje barku, ndryshim në zakonin e zorrëve, fryrje, dispepsi, gjakderdhje, refluks dhe të vjella – në 15,956 pacientë të cilët më vonë u diagnostikuan me kancer.

Gati një e katërta kishte simptoma abdominale. “Simptomat e barkut janë të zakonshme në prezantimin e pacientëve me kancer, ndërsa koha e paraqitjes ndryshon sipas simptomave”, përfunduan studiuesit.

“Nevoja për fushata ndërgjegjësimi mund të jetë më e madhe për simptomat që lidhen me intervale më të gjata për të kërkuar ndihmë”.

Të fundit në përqindje