Pjepri është i shëndetshëm dhe një nga zgjedhjet më të mira për ditët e nxehta të verës – jo vetëm i prerë në feta, por edhe si bazë për lëngje freskuese, smoothie, apo si shtesë në bruschetta ekzotike dhe të shijshme, në kombinim me ushqime të kripura si proshuta.
Ekzistojnë disa lloje pjeprash, dhe tek ne më të zakonshmit janë ata me tul portokalli ose të verdhë, si dhe ai jeshil, pak më i vogël, i njohur si “ananas rus”. Përveç ngjyrës së bukur, shijes së mirë, përmbajtjes së ulët të kalorive dhe përplot lëndë ushqyese, ky frut ofron edhe shumë përfitime për shëndetin.
Ky frut freskues përmban kukurbitacinë, përfshirë kukurbitacinën B dhe E, të dyja me veti kundër inflamacionit. Këto substanca njihen për efektin anti-inflamator, lehtësimin e dhimbjeve dhe zvogëlimin e simptomave të sëmundjeve inflamatore. Studimet tregojnë se njerëzit që konsumojnë pjepër dhe fruta të tjera kanë nivele më të ulëta të proteinës C-reaktive në gjak – një tregues kyç i inflamacionit në trup. Me fjalë të tjera, konsumi i pjeprit ndihmon në parandalimin e inflamacionit dhe reaksioneve autoimune që çojnë në sëmundje.
Pjepri përmban karotenoide, vitamina dhe antioksidantë – që forcojnë imunitetin dhe parandalojnë sëmundjet dhe infeksionet. Një prej tyre është beta-karoteni, i njohur për fuqizimin e sistemit imunitar dhe parandalimin e sëmundjeve kronike. Studimet tregojnë se beta-karoteni përmirëson funksionin e qelizave imunitare dhe ndihmon në parandalimin e sëmundjeve si kanceri.
Pjepri është i pasur me lëndë ushqyese që mbrojnë sytë – beta-karoten, vitaminë A, vitaminë C, luteinë dhe zeaksantin. Nëse nuk keni dëgjuar më parë për zeaksantinë, ajo është një karotenoid i rëndësishëm që absorbohet nga retina dhe vepron si antioksidant dhe filtër UV.
Çdo frut që përmban karotenoide është i dobishëm për shëndetin e syve. Studimet tregojnë se ato ngadalësojnë proceset degjenerative në retinë, siç është degjenerimi makular.
Studime të tjera na kujtojnë të jemi të kujdesshëm ndaj mungesës së vitaminës C dhe A, e cila mund të çojë në glaukoma, degjenerim makular, trashje të kornesë, apo në rastin më të keq – verbëri. Nëse doni të parandaloni zhvillimin e këtyre sëmundjeve, filloni menjëherë të konsumoni pjepër ose fruta të tjera të pasura me karotenoide.
Ushqimet alkaline ndihmojnë në balancimin e niveleve të pH-së në trup, dhe pjepri konsiderohet si ushqim alkalik. Kjo ndihmon trupin të rikthejë vlerat normale të pH-së, dhe besohet se sëmundjet zhvillohen më vështirë në një mjedis alkalik, për dallim nga ai acidik.
Nëse keni një plan për humbje peshe, shtoni patjetër këtë frut të mrekullueshëm. Përmban vetëm 34 kalori për 100 gramë, dhe ka përqindje të lartë uji dhe shumë lëndë ushqyese. Një tjetër arsye për ta konsumuar menjëherë është se ndihmon në shmangien e mungesës së vitaminave, përmirëson tretjen, forcon imunitetin dhe ju bën më të fortë.
Pjepri, përveçse ju ndihmon të balanconi këto rreziqe, vepron edhe si një suplement natyral.