Bamja, e njohur gjithashtu si “okra”, është një ndër perimet më të shëndetshme dhe më të nënvlerësuara në kuzhinat tona. Përveçse e shijshme dhe e lehtë për t’u kombinuar me shumë ushqime, ajo përmban një sërë përfitimesh mbresëlënëse për organizmin, duke e bërë një “superushqim” me vlera të jashtëzakonshme shëndetësore.
E pasur me vlera ushqyese
Bamja është një burim i shkëlqyer i vitaminës C, K, folatit, vitaminave të grupit B – sidomos B6 – dhe përmban një sasi të madhe fibrash dietike. Falë përbërjes së saj, ndihmon tretjen, balancon nivelin e sheqerit në gjak dhe përmirëson përthithjen e ushqyesve në trup.
Aleate në luftën kundër sëmundjeve
Për njerëzit që vuajnë nga diabeti, bamja është një aleate e vërtetë, pasi ndihmon në stabilizimin e sheqerit në gjak dhe redukton nivelin e kolesterolit. Ajo ndihmon gjithashtu kundër kapsllëkut, mbron sistemin imunitar dhe lehtëson problemet me astmën.
Një ndër përfitimet më të mëdha është roli i saj në parandalimin e sëmundjeve malinje, veçanërisht kancerit të zorrës së trashë. Falë aftësisë për të eliminuar radikalet e lira nga organizmi, bamja ul ndjeshëm rrezikun për shfaqjen e qelizave kancerogjene dhe ndihmon në frenimin e përhapjes së tyre.
Për shtatzënat dhe fëmijët
Bamja është e pasur me vitaminë B9 (folat), e cila është thelbësore gjatë shtatzënisë. Ajo ndihmon në zhvillimin e qelizave të reja dhe ul ndjeshëm rrezikun e defekteve të lindjes tek foshnjat. Gjithashtu, ndikon pozitivisht në shëndetin e veshkave dhe të sistemit nervor.
Efekte të jashtëzakonshme për lëkurën
Në përbërjen e saj gjenden substanca që veprojnë si një alternativë natyrale ndaj botoksit – të quajtura mioxinol – pa efekte anësore. Bamja relakson muskujt e fytyrës, ndihmon në rigjenerimin e qelizave të lëkurës dhe ngadalëson procesin e plakjes. Maskat nga bamja i japin lëkurës butësi dhe shkëlqim natyral.
E dobishme për qarkullimin e gjakut dhe trurin
Duke ndikuar pozitivisht në qarkullimin e gjakut, bamja përmirëson funksionet e trurit dhe ndihmon në përqendrim. Për më tepër, konsiderohet një ndihmë natyrale për potencën dhe ka efekt pozitiv në balancimin e ciklit menstrual.
Si të konsumoni bamjen?
Bamja mund të përdoret në shumë forma: e freskët, e tharë, e zier, e skuqur, e ngrirë apo edhe si çaj. Është ideale në supa, gjellë me mish, sallata apo edhe e konservuar si turshi. Për shkak të lëngut të saj natyral me strukturë xhelatinoze, ajo është ideale për përgatitjen e salcave dhe për trashjen natyrale të gjellëve.