GazetaMax
LIFESTYLE

Copa të vogla plastike gjenden në gjakun e njeriut për herë të parë

Copa të vogla plastike me diametër më të vogël se pesë milimetra janë gjetur për herë të parë në gjakun e njeriut.

Shkencëtarët në Holandë morën mostra gjaku nga 22 donatorë anonimë të rritur të shëndetshëm dhe i analizuan ato për grimca të vogla deri në 0.000508 milimetra.

Studiuesit zbuluan se 17 nga 22 vullnetarë (77.2 për qind) kishin mikroplastikë në gjakun e tyre – një gjetje e përshkruar si “jashtëzakonisht shqetësuese”, shkruan DailyMail.

 

Mikroplastikë është gjetur në tru, zorrë, placentë të foshnjave të palindura dhe jashtëqitjet e të rriturve dhe foshnjave, por asnjëherë më parë nga mostrat e gjakut.

“Studimi ynë është treguesi i parë që ne kemi grimca polimeri në gjakun tonë – është një rezultat i rëndësishëm. Por ne duhet të zgjerojmë kërkimin dhe të rrisim madhësinë e mostrës, numrin e polimerëve të vlerësuar, etj”, i tha Guardian autori i studimit, profesor Dick Vethaak në Vrije Universiteit Amsterdam në Holandë.

Studimi, i botuar në revistën Environment International , testoi për pesë lloje të plastikës – polimetil metakrilat (PMMA), polipropilen (PP), polistiren (PS), polietileni (PE) dhe polietileni tereftalat (PET).

Studiuesit zbuluan se 50 për qind e mostrave të gjakut përmbanin polietilen tereftalat (PET). Ky ishte lloji më i përhapur i plastikës në mostra. PET është një plastikë e pastër, e fortë dhe e lehtë që përdoret gjerësisht për paketimin e ushqimeve dhe pijeve, veçanërisht pijeve joalkoolike, lëngjeve dhe ujit me madhësi të përshtatshme.

 

Ndërkohë, pak më shumë se një e treta (36 për qind) përmbante polistiren, të përdorur në paketim dhe ruajtje, ndërsa gati një e katërta (23 për qind) përmbante polietileni, nga i cili prodhohen qeset plastike. Vetëm një person (pesë për qind) kishte polimetil metakrilat dhe asnjë mostër gjaku nuk kishte polipropilen.

Në mënyrë alarmante, studiuesit gjetën deri në tri lloje të ndryshme të plastikës në një mostër të vetme gjaku. Dallimet midis atyre që kishin mikroplastikë në gjakun e tyre dhe atyre që nuk kishin mund të kenë qenë për shkak të ekspozimit plastik pak para se të merrnin mostrat e gjakut.

Efektet shëndetësore të gëlltitjes së mikroplastikës janë aktualisht të paqarta, megjithëse një studim i vitit të kaluar pretendoi se ato mund të shkaktojnë vdekje qelizore dhe reaksione alergjike te njerëzit.

Sipas një studimi tjetër të vitit 2021, mikroplastika mund të shkaktojë inflamacion të zorrëve, çrregullime të mikrobiomit të zorrëve dhe probleme të tjera te kafshët jo-njerëzore, dhe ato mund të shkaktojnë sëmundje inflamatore të zorrëve te njerëzit.

Një studim tjetër i publikuar vitin e kaluar zbuloi se mikroplastika mund të deformojë membranat qelizore të njeriut dhe të ndikojë në funksionimin e tyre. Sidoqoftë, duhet të bëhen më shumë kërkime për dëmin e tyre të mundshëm, theksoi profesor Vethaak.

Related posts

Flokët e lagura ju sëmurin dhe ushqimi në darkë ju shëndosh… Ja mitet e pavërteta

e-max

Ritmi me të cilin ecni tregon rrezikun për sëmundje serioze

e-max

Donaldi ishte “infektuar” nga Trixa, ja çfarë i kishte ndodhur brenda shtëpisë së BBV

e-max