GazetaMax
Lajme

Dërgesa e gazit natyror nuk është në rrezik, edhe nëse ndërpritet ka alternativa tjera

Shkup, 28 prill – Vendi ka furnizim të pandërprerë të gazit natyror nga Rusia përmes gazsjellësit nga Bullgaria, pavarësisht se “Gazprom” rus dje ndërpreu furnizimin me gaz për Bullgarinë dhe Poloninë. Autoritetet qetësojnë dhe sigurojnë se ka alternativë edhe nëse ka situatë që Rusia të marrë vendim për ndalimin e eksportit të gazit natyror në vend, por thonë se për momentin nuk ka njoftime të tilla.

Megjithatë, vendi aktualisht është plotësisht i varur nga gazi rus, sepse ekziston vetëm një ndërlidhës me të cilin sistemi ynë i gazsjellësit është i lidhur me gazsjellësin bullgar përmes të cilit për momentin transportohet vetëm gaz nga Rusia.

“Dorëzimi nuk është ndalur. Ne kemi shlyer të gjitha detyrimet në fushën e furnizimit me gaz natyror. Megjithatë, situata është komplekse dhe nuk dihet se çfarë vendimi mund të merret në ditët në vijim. Si shtet dhe institucione jemi të gatshëm dhe kemi alternativat e duhura për çdo vendim që mund të merret. Ne nuk kemi njoftime të tilla si institucione as nga Federata Ruse dhe as nga Republika e Bullgarisë. Ne sot kemi marrë të dhëna nga tregtarët se të gjithë klientët e tyre, përfshirë kompanitë në zona dhe jashtë zonave, furnizohen vazhdimisht me gaz natyror”, tha dje në një konferencë për media ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi.

Sipas tij, Bullgaria nuk duhet të ndërpresë transportin e gazit natyror në vend dhe rrjeti i transmetimit duhet të funksionojë.

“Nuk duhet ta bëjë këtë në përputhje me kontratën dhe nevojën e gazsjellësit. Kemi sasi që përcaktohen për nevojat e vendit dhe duhet të funksionojë rrjeti i transmetimit. Kjo do të thotë se nëse Federata Ruse nuk merr vendim për ndërprerjen e furnizimit të gazit natyror për Maqedoninë e Veriut, dërgimi duhet të bëhet vazhdimisht dhe rregullisht”, tha Bekteshi.

Ai theksoi se sasitë ndërkufitare në interkonektorin me Bullgarinë janë të rezervuara deri në vitin 2030 nga Gazprom.

“Në rast të ndërprerjes së marrëveshjes ndërmjet “Bugartransgaz” dhe “Gazprom” në pjesën e sasive ndërkufitare të rezervuara në interkonektorin tonë dhe interkonektorët e tjerë në Republikën e Bullgarisë, atëherë lirisht mund të importojmë gaz natyror përmes interkonektorit që Republika e Bullgarisë ka me Republikën Greqinë, e cila është e lidhur me gazsjellësin TAB dhe furnizon gazin nga Azerbajxhani”, theksoi Bekteshi.

Pjesa më e madhe e gazit natyror shpenzohet gjatë dimrit për shkak të funksionimit të ngrohtoreve dhe nga 1 janari e deri më tani, siç theksoi ai, në vend janë importuar 127 milionë metër kub gaz natyror normal ose mbi 35 për qind e konsumit të përgjithshëm vjetor në vendin tonë e cila mesatarisht është nga 300 në 330 milionë.

“Nga 15 tetori duhet të importohen të paktën 35 për qind shtesë, që do të thotë se rreth 20 për qind e konsumit total për nevojat e industrisë mund të gjendet në furnizimin me gaz natyror të komprometuar. Ne tashmë kemi një përvojë të tillë në vendin tonë me funksionimin e NP “Strumica Gas”. Nuk ka rezervë gazi, sepse ne nuk kemi depo të gazit natyror në vend, por sot ne vazhdimisht importojmë gaz natyror në vendin tonë”, tha dje Bekteshi.

Ai kujtoi se projekti për ndërlidhjen e gazit me rrjetin DESFA në Greqi është në proces. Në qershor, siç është paralajmëruar, duhet të shpallet tender për performancë dhe pritet të jetë plotësisht funksional për 18 deri në 20 muaj. Ndërtimi i këtij interkonektori, shtoi ai, do të sigurojë kushte për diversifikim të plotë në furnizimin me gaz natyror. Po ashtu, theksoi Bekteshi, vendi po merr pjesë në ndërtimin e terminalit ENERGJI në Aleksandropulos, i cili duhet të jetë gati për dy deri në dy vjet e gjysmë dhe të sigurojë gaz të lëngshëm natyror nga SHBA.

“Në përgjithësi, pjesa e importeve të produkteve të naftës me origjinë nga Rusia është afërsisht 8% në vend. Ne jemi të gatshëm si institucione, ashtu edhe kompanitë, që çfarëdo vendimi të merret, ndikimi tek ne do të jetë shumë i vogël, minimal”, thekson Bekteshi.

Ministri njoftoi se javën e ardhshme në Sofje do të mbahet takimi i të gjithë ministrave përgjegjës për sektorin e energjisë në rajon për të prezantuar nevojat e vendeve dhe për të pasur furnizim të vazhdueshëm me gaz natyror dhe burime të tjera energjetike në Ballkanin Perëndimor.

Komisioni Rregullator i Shërbimeve të Energjisë dhe Ujit (KRRE) tha dje se pavarësisht njoftimeve ruse për ndalimin e dërgesës së gazit natyror në Bullgari, ende ekziston një mundësi teknike për rrjedhje të pandërprerë të gazit natyror nga gazsjellësi që kalon përmes Bullgarisë në vend, por shtoi se situata varet nga vendimet e Rusisë.

“Gazsjellësi që kalon përmes Bullgarisë mund të shërbejë si linjë tranziti për Maqedoninë e Veriut, e cila ka mundësi teknike për rrjedhje të pandërprerë të gazit natyror në vend. Sipas informacioneve që disponojmë, “Makpetrol”, i cili është tregtar afatgjatë i gazit natyror, ka shlyer me kohë detyrimet ndaj Gazpromit, që nënkupton një furnizim stabil të gazit natyror. Megjithatë, situata është komplekse dhe monitorohet vazhdimisht dhe varet nga vendimet që do të marrë Rusia – nëse do të zgjerojë listën e vendeve në të cilat do të ndalojë apo kufizojë furnizimin me gaz natyror”, theksuan nga KRRE.

Ata theksuan se monitorojnë në vazhdimësi situatën në tregun e energjensave dhe në kohë krize energjetike çdo ditë jepen informacione nga të gjithë pjesëmarrësit e tregut dhe iu referuan legjislacionit tonë sipas të cilit sipas nenit 13 paragrafi (7) të Rregullave për furnizim me gaz natyror, konsumatori është i detyruar të “sigurojë kushte për përdorimin e energjisë alternative” në rast se nuk ka gaz natyror.

“Kjo do të thotë se të gjithë ata që përdorin gaz natyror janë të obliguar që të kenë lëndë djegëse alternative si mazut, TNG, gaz natyror të kompresuar apo lëndë djegëse ekstra të lehtë”, porositën nga KRRE.

Related posts

Qiratë e banesave/ Nuk pritet rritje drastike e çmimeve

e-max

Është hapur zyrtarisht “Magna Mirors”, investimi i ri i huaj në ZZHIT Strugë

e-max

Taravari: Shumica e punëve janë dakorduar, negociatat duhet të përfundojnë deri nesër

e-max

Leave a Comment