GazetaMax
Lifestyle

Disa nga shkaqet e kancerit që fshihen në shtëpinë tuaj

Disa gjëra që përdorni çdo ditë mund të rrisin rrezikun e kancerit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për produktet e pastrimit. Shumica e tyre përmbajnë kimikate që janë provuar të jenë të dëmshme për shëndetin tonë. Heqja e këtyre gjërave nga shtëpia do të parandalojë sëmundje të ndryshme, jo vetëm kancerin.

KP sjell një listë me nëntë shkaqet e kancerit që duhet t’i trajtoni me kujdes ose t’i hiqni nga shtëpia:

Furnizime arti

Shumica e furnizimeve të artit përmbajnë substanca kancerogjene. Kujdes me markerët, tretësit e ndryshëm, bojërat dhe ngjitësit.

Qirinj

Qirinjtë aromatikë mund të jenë të dëmshëm për shëndetin. Zgjedhjet më të shëndetshme janë qirinjtë e dyllit të bletës.

Freskuesit e ajrit

Një studim i vitit 2008 zbuloi se freskuesit e ajrit përmbajnë kimikate që përshkruhen si toksike. Por prodhuesit nuk i vendosën ato në deklarata. Shmangni përdorimin e freskuesve të ajrit në shtëpinë ose makinën tuaj.

(Foto: Unsplash)

Shampo

Edhe pse nuk ka asnjë provë shkencore që lidh përdorimin e shamponit me kancerin, ju preferoni të përdorni shampon shtëpiak.

Pesticidet

Pesticidet që përdoren për të vrarë insektet janë jashtëzakonisht helmuese. Shmangni ato në një hark të gjerë dhe përdorni ilaçe natyrale.

Ilaçet kundër depresionit

Hulumtimet kanë lidhur ilaçet kundër depresionit me kancerin e mëlçisë. Studime të tjera i kanë lidhur ato me lloje të ndryshme kanceri. Përdorni qasje natyrale si ushtrimet, meditimi dhe barishtet për të luftuar depresionin.

Perde plastike

Perdet plastike çlirojnë kimikate toksike. Nëse keni perde plastike, zëvendësojini me pëlhurë, dhe nëse janë perde në banjë, zëvendësojini me mure xhami.

Pastrim kimik

Rrobat që keni marrë nga pastruesi kimik përmbajnë perkloretilen, të cilin shkencëtarët e kanë lidhur me kancerin. Blini rroba që nuk duhet t’i vishni çdo herë në pastruesin kimik dhe përdorni lëng limoni për pastrimin e shtëpisë.

Ngjyra, hollues dhe zbardhues

Hulumtimet tregojnë se këto janë shkaqe të mundshme të kancerit. Nëse keni punë shtëpie, lyeni mure apo të ngjashme, sigurohuni që të përdorni produkte me bazë bimore. Ata thahen më shpejt, erë më pak intensive dhe sigurisht që kanë më pak efekt në shëndetin.

Related posts

Leonita ia përgadit befasinë më të mirë Granitit në shtëpi

e-max

Pirja e rregullt e kafesë ndihmon sistemin kardiovaskular

e-max

Sa shumë është plakur “Sarita” e “Pasionove të Fshehta”

e-max

Leave a Comment