Perikarditi, shkaqet e inflamacionit

Inflamacioni i perikardit ose i mukozës së zemrës mund të jetë kronik dhe akut.

Akut, i cili më së shpeshti shkaktohet nga një infeksion viral, mund të jetë shumë i dhimbshëm dhe simptomat janë të ngjashme me një atak në zemër. Shërimi nga perikarditi viral ndodh në një deri në tri javë.

Perikarditi ose inflamacioni i perikardit ka disa shkaqe. Më i zakonshmi është viral, por mund të jetë edhe bakterial, që do të thotë se çdo infeksion mund të prekë perikardin. Perikardi është një qese fleksibël, elastike me dy shtresa që mbështillet rreth zemrës.

Ka mjaftueshëm lëng lubrifikues midis dy shtresave të perikardit që shtresat e perikardit të mund të rrëshqasin lehtësisht mbi njëra-tjetrën.

Perikardi e mban zemrën në pozicionin e duhur, e pengon zemrën të mbushet me gjak dhe e mbron atë nga infeksionet e gjoksit. Sidoqoftë, perikardi nuk është jetik, nëse hiqet kirurgjik nuk ka pasoja të rëndësishme.

Shkaqet e inflamacionit

Infeksioni viral është përgjithësisht beninj, pacientët shpesh nuk e dinë as që e kanë, por me ultratinguj mund të shihet derdhja e perikardit.

Në rrethana normale, ka një hendek prej një milimetri midis këllëfit dhe muskujve të zemrës dhe kur ndodh inflamacioni dy deri në tre centimetra, dhe shkaktohet nga një reaksion inflamator.

Viruset që shkaktojnë meningjitin mund të jenë të njëjtë me ato që shkaktojnë dhimbje të fytit, por nëse sistemi imunitar dobësohet, ato mund të kalojnë barrierat e zakonshme dhe të hyjnë në zemër ose në tru dhe në mushkëri. Infeksioni zakonisht kalon spontanisht pa terapi me antibiotikë, ndryshe nga virale, inflamacioni bakterial i mbështjellësit të zemrës mund të jetë i rrezikshëm sepse ka mundësi që të kthehet në perikardit kronik.

Inflamacioni bakterial kur kalon mund të formojë të ashtuquajturën ‘zemër të mbrojtur’ që do të thotë se perikardi pushon së qeni elastik dhe i ngurtë dhe në rastet më të rënda kërkon ndërhyrje kirurgjikale.

Infeksioni bakterial i perikardit është serioz dhe kërkon terapi me antibiotikë. dhe monitorimi (kur veshkat nuk mund të nxjerrin substanca të dëmshme nga trupi në masë të mjaftueshme) është një nga shkaqet e zakonshme të perikarditit.

Është i zakonshëm te pacientët në dializë ose te njerëzit që nuk e dinë se kanë probleme me veshkat.

Ai gjithashtu shfaqet në sëmundjet malinje, si kanceri i pankreasit dhe kanceri i mushkërive duke shkaktuar derdhje perikardiale.

Kur shkaku i inflamacionit të perikardit nuk është mjaft i qartë, bëhet një biopsi për të përcaktuar nëse është inflamacion viral, bakterial dhe nëse ka qeliza tumorale në lëng. Por kryesisht inflamacioni i mbështjellësit të zemrës është viral dhe simptomat ikin vetë.

Disa shkaqe të tjera të perikarditit:

SIDA

sulmi në zemër (infarkti i miokardit

ndërhyrje në zemër

lupus sistemik

sëmundje reumatoid

insuficienca renale

lëndimi

rrezatimi

marrja e medikamenteve (penicilinë, prokainamid, fenitoinë dhe fenilbutazon)

Simptomat e perikarditit kronik përfshijnë gulçim, kollë dhe lodhje. Diuretikët mund të zvogëlojnë simptomat, por i vetmi trajtim i vërtetë është heqja kirurgjikale e këllëfit. Edhe pse është e mundur të jetosh pa këllëf, vetë operacioni është i rrezikshëm dhe është e vështirë për pacientët të vendosin për të.

Të fundit në përqindje