GazetaMax
LIFESTYLE

Gjumi shtatë orësh është ideal kur plakeni

Një gjumë i mirë gjatë natës është kaq i rëndësishëm për shëndetin dhe lumturinë tuaj, dhe për një kohë të gjatë, tetë orë u konsideruan si standardi i artë.

Por tani ka kërkime midis Universitetit të Kembrixhit dhe Universitetit Fudan në Kinë që shpjegon pse shtatë është optimale.

Gjumi nuk është vetëm thelbësor për funksionin njohës të lartë dhe ruajtjen e shëndetit të mirë mendor, por gjithashtu e mban trurin të shëndetshëm duke hequr produktet e mbeturinave.

Por me kalimin e moshës, gjumi mund të bëhet problematik dhe fjetja e gjatë, e pakapshme. Kemi vështirësi të biem në gjumë dhe të qëndrojmë. Është gjithashtu me cilësi më të dobët. Pra, a janë këto shqetësime të gjumit që kontribuojnë në rënien njohëse dhe çrregullime psikiatrike ndërsa plakemi?

Studiuesit studiuan rreth 500 mijë të rritur të moshës 38 deri në 73 vjeç nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, duke pyetur për modelet e tyre të gjumit, shëndetin mendor dhe mirëqenien, dhe shikuan performancën e tyre në testet njohëse.

Imazhet e trurit dhe të dhënat gjenetike për pothuajse 40 mijë pjesëmarrës u ekzaminuan gjithashtu. Analiza zbuloi se gjumi i pamjaftueshëm dhe i tepërt ishin të lidhura me shpejtësinë më të dobët të përpunimit të informacionit, vëmendjen vizuale, kujtesën dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve.

Doli se sasia optimale e gjumit për performancë të mirë njohëse dhe shëndet mendor ishte shtatë orë. Njerëzit që flinin më gjatë ose më pak kishin më shumë simptoma ankthi dhe depresioni, dhe një ndjenjë të përgjithshme më të keqe të mirëqenies.

Studiuesit thonë se një arsye e mundshme për këtë mund të jetë ndërprerja e gjumit “të thellë” me valë të ngadalta, i cili ka një lidhje të ngushtë me kujtesën e dobët, si dhe akumulimi i amiloidit, ngatërresat e të cilit në tru janë karakteristike për disa forma të demenca. Mungesa e gjumit mund të dëmtojë gjithashtu strukturën e trurit dhe të pengojë aftësinë e tij për të hequr qafe toksinat.

Studimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu se gjumi i ndërprerë te njerëzit e moshuar shoqërohet me rritjen e inflamacionit, duke treguar një ndjeshmëri ndaj sëmundjeve të lidhura me moshën.

Gjetjet sugjerojnë se kohëzgjatja e pamjaftueshme ose e tepruar e gjumit mund të jetë një faktor rreziku për rënien njohëse të plakjes. Profesoresha Barbara Sahakian nga Departamenti i Psikiatrisë në Universitetin e Kembrixhit, një nga autorët e studimit, tha: “Të bësh një gjumë të mirë gjatë natës është i rëndësishëm në të gjitha fazat e jetës, por veçanërisht teksa plakemi”.

“Gjetja e mënyrave për të përmirësuar gjumin për të moshuarit mund të jetë vendimtare për t’i ndihmuar ata të mbajnë një shëndet dhe mirëqenie të mirë mendore, dhe për të shmangur rënien njohëse, veçanërisht për pacientët me çrregullime psikiatrike dhe çmenduri”.

Ka disa mjete të sigurta për një person të moshuar për të siguruar një gjumë të shëndoshë shtatë-orësh gjatë natës, në mënyrë që ata të mund të jenë të qetë në jetën e mëvonshme.

Related posts

Efektet anësore të paracetamolit – Shenja kur hani që mund të sinjalizojë se është koha për të ‘ndaluar përdorimin’

e-max

Gëzimja del me shëtit në sheshin e Prishtinës, veshja e saj tërheq gjithë vëmendjen

e-max

Karolina Bielawska nga Polonia fiton Miss World 2021

e-max

Leave a Comment