Ilaçi i HIV mund të ofrojë ‘ndërhyrje të hershme’ për humbjen e hershme të kujtesës, thotë studimi

Kur kërkojnë trajtime për sëmundje, studiuesit dhe shkencëtarët do të shikojnë sëmundje të tjera dhe do të shohin nëse trajtimet për ato mund të funksionojnë te të tjerat.

Hulumtimi i ri nga Universiteti i Kalifornisë sugjeron se një ilaç HIV mund të përdoret për të parandaluar fillimin e humbjes së kujtesës. Falë zhvillimeve në shkencë, HIV është luftuar me sukses dhe ka mundur shumë fusha.

Tani, ilaçet e përdorura për të mposhtur një vrasës mund të përdoren për të mposhtur një tjetër. laçi në fjalë njihet si maraviroc.

Sipas hulumtimeve të reja, mund të parandalojë humbjen e kujtesës dhe çmendurinë e hershme te njerëzit e moshës së mesme. Duke kryer analizën te minjtë, shkencëtarët gjetën një mekanizëm kyç që u mundëson minjve të lidhin kujtimet e tyre me dy kafaze të ndryshëm.

Humbja e mëvonshme e kujtesës te minjtë u shoqërua me një gjen të njohur si CCR5. Aty ku hyri maraviroc ishte si një mjet për të shtypur sasinë e CCR5 në trurin e minjve dhe për t’i ndihmuar ata të lidhnin kujtimet.

Autori i studimit, profesor Alcino Silva tha për rezultatet: “Kujtimet tona janë një pjesë e madhe e asaj që jemi. Aftësia për të lidhur përvojat e lidhura na mëson se si të qëndrojmë të sigurt dhe të operojmë me sukses në botë”.

“Hapi ynë i ardhshëm do të jetë organizimi i një prove klinike për të testuar ndikimin e maraviroc në humbjen e hershme të kujtesës me qëllimin e ndërhyrjes së hershme”.

Profesor Silva shtoi: “Pasi të kuptojmë plotësisht se si bie kujtesa, ne kemi potencialin për të ngadalësuar procesin”. Të kuptuarit e armikut është çelësi i parë për t’i mundur ata.

Sa më shumë të kuptojnë shkencëtarët në lidhje me proceset e demencës, aq më të aftë do të jenë ata për të zhvilluar mjete për të luftuar këtë gjendje.

Të fundit në përqindje