Ish kryeministri italian, Leta, propozon Konfederatë Evropiane me 36 shtete

Shkup, 6 maj – Ish-kryeministri italian Enriko Leta në një intervistë për gazetën belge “Le Soar” i bëri thirrje BE-së që urgjentisht të transformohet në Konfederatë Evropiane me të gjitha vendet kandidate dhe aspirante për anëtarësim në BE, përfshirë Ukrainën, njofton korrespondenti i MIA-s nga Brukseli.

MIA së fundi ka publikuar intervistë me eurodeputetin Bernard Geta (geta-per-mia-n) nga partia e presidentit francez Emanuel Makron, në të cilën ai ka paraqitur një ide identike, e cila konfirmon se në shumë qarqe të BE-së ky opsion po shqyrtohet seriozisht, sepse Brukseli është i vetëdijshëm se duhet t’i japë Ukrainës – statusin e kandidatit, por edhe se vendet e Ballkanit Perëndimor nuk mund të neglizhohen.

Në një intervistë me gazetën belge “Le Soar”, Leta propozoi “krijimin e menjëhershëm të një Konfederate Evropiane të 36 vendeve” – ​​27 vendet anëtare të BE-së, gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, plus Ukrainën, Moldavinë dhe Gjeorgjinë.

Leta, ashtu si Geta, po kërkon një BE më të shpejtë, megjithëse ka dallime midis ideve të tyre.

“Ideja është që të kemi dy raunde, një raund të BE-së dhe një më të gjerë me Konfederatën. Në raundin e parë nuk e pengojmë të ecim përpara. Për shembull, duke hequr veton dhe më shumë integrim. Në të njëjtën kohë, 36 vendet mund të punojnë me rregulla më të relaksuara. Ky do të ishte një stërvitje e mirë për vendet kandidate. Unë shtoj se, dhe është shumë e rëndësishme, që kjo nuk do të thotë hyrje automatike në BE. Mund të kemi vende që do të anëtarësohen në Konfederatë, por jo në BE. Sepse nuk duan ose për arsye politike. Këtu e kam fjalën për çështjen Serbi-Kosovë, për shembull, e cila duhet të zgjidhet dhe anëtarësimi në BE nuk mund të imagjinohet para se të zgjidhet. Konfederatë nuk do të thotë hyrje automatike në BE, por është një parakusht për hyrje”, tha ish-kryeministri italian për “Le Soar”.

Eurodeputeti Geta, nga ana e tij, ka propozuar deri në tre raunde integrimi, por në të dyja rastet ai merr frymëzim nga idetë e ish-presidentit të Komisionit Evropian Zhak Delor për qarqe koncentrike ose më shumë shpejtësi të integrimit në BE.

Leta thotë se modeli i asaj Konfederate do të ishte G20, i cili nuk është rezultat i Kartës, por një marrëveshje politike mes vendeve.

“Që do të thotë se ne mundemi menjëherë, e kam fjalën të nesërmen e përfundimit të luftës, të organizojmë një takim të 36 vendeve në Bruksel. Dhe faza e dytë, përfundimi i një marrëveshjeje “të lirshme” mes 36-shit dhe të drejtuar nga Brukseli. Ajo marrëveshje mund të nënshkruhet para fundit të vitit dhe të ratifikohet brenda disa muajsh në të gjitha vendet, jo më shumë. Më pas do të mund të kemi takime më formale falë marrëveshjes, pas atyre të bazuara në modelin G20″, shpjegon Leta.

Politikani italian argumenton se kjo ide nuk është alternativë, por proces paralel i anëtarësimit të plotë dhe se Kievit nuk duhet të krijojë përshtypjen se BE-ja nuk dëshiron të pranojë Ukrainën.

“Shumë e rëndësishme është të jepet sinjal se këto vende do të hyjnë dhe shpresoj që të hyjnë. Duhet të shmanget pikëpamja se Konfederata është alternativë për anëtarësim. Konfederata është mënyra më e mirë për të përgatitur anëtarësimin”, thotë Leta, duke shtuar se këtë propozim e ka përpunuar në korniza të Institutit Delor, si dhe të Partisë së Demokratike të Majtës-centriste (PD) në Itali, por është e hapur edhe për ide të tjera.

Të fundit në përqindje