Micotakis: Nevojitet angazhim praktik i udhëheqësisë evropiane dhe vendeve anëtare për përshpejtimin e perspektivës së BE-së të rajonit

Selanik, 10 qershor – Është koha që të ecim përpara me hapa më të vendosur në integrimin e Ballkanit Perëndimor në familjen evropiane; nevojitet angazhim praktik nga udhëheqësia evropiane dhe vendet anëtare për përshpejtimin e procedurave; Viti 2033 është një synim ambicioz dhe realist, ishin mesazhet që  kryeministri grek Kiriakos Micotakis i dërgoi nga Selaniku pas përfundimit të Samitit në nivel të lartë në kuadër të presidencës greke me Procesin për bashkëpunim në Evropën Juglindore, ku mori pjesë kryeministri Dimitar Kovaçevski, njofton korrespondentja e MIA-s nga Athina.

Kryeministri grek, në deklaratën e tij detajisht dhe në mënyrë të zgjeruar u përqendrua në perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor, tha se kanë kaluar pothuajse 20 vjet “që nga hapja e rrugës, gjithashtu në Selanik gjatë presidencës greke në 2003.” Ajo u quajt një fuçi baruti në Evropë. , mund të kthehet në një “zonë progresi, paqeje dhe prosperiteti”, dhe ka përsëritur propozimin e tij të publikuar sot në rubrikën për “Politiko”.

“Sot mendoj se është koha për të ecur përpara me hapa më vendimtarë në integrimin e Ballkanit Perëndimor në familjen evropiane. Sigurisht duke pranuar se duhet të bëhen hapa të rëndësishëm në harmonizimin e tyre me standardet evropiane. Vetëm atëherë integrimi i tyre do të jetë thelbësor. Por duhet diçka më shumë, një angazhim praktik i udhëheqësisës evropiane, si dhe të vendeve anëtare, se do të përshpejtohen procedurat e duhura. Prandaj në rubrikën time që u botua sot në “Politiko” propozoj vitin 2033 si afat për përfshirjen e të gjitha vendeve në Bashkimin Europian. “Është një objektiv ambicioz për Ballkanin Perëndimor, por besoj se mund të jetë realist nëse ideja e zgjerimit kthehet në thelbin e Bashkimit”, tha Micotakis.

Kryeministri grek theksoi se “ndryshimet tektonike që solli pushtimi rus në zemër të kontinentit tonë, theksojnë nevojën për të finalizuar enigmën e stabilitetit që Bashkimi Evropian u ofron anëtarëve të tij, përfshirë Ballkanin Perëndimor” dhe shprehu besimin se rajoni do t’i përgjigjet sfidës së dyfishtë: autonomisë dhe sovranitetit të energjisë, “nëpërmjet paprekshmërisë së kufijve dhe bashkëpunimit midis fqinjëve”.

Për energjetikën, e përmendi terminalin e Aleksandoupolit për gazin natyror të lëngshëm, i cili mund të “vënë fqinjësinë tonë në fokusin e furnizimit strategjik me energji të Ballkanit dhe Evropës Juglindore në tërësi”.

Mitsotakis tha se në ftesën për Samit pozitivisht janë përgjigjur dhe kanë marrë pjesë në nivel të lartë  11 nga 12 vendet anëtare në proces, natyrisht përveç nikoqirit Greqia, morën pjesë gjashtë presidentë, katër kryeministrha dhe një zëvendëskryeministër.

U përqendrua edhe në praninë e Samitit të kryetarit të Këshillit Evropian Shar Mishel, duke thënë se me këtë  dërgon një mesazh të qartë për perspektivën e zgjerimit të BE-së dhe pjesëmarrjen e kancelarit gjerman Olaf Sholc në darkën e 12 liderëve, “e tregon interesin e tij të veçantë për Evropën Juglindore”.

Theksoi se se vendet anëtare të APKE-së njëzëri e kanë miratuar Deklaratën e Selanikut, e cila bazohet në paqen, sigurinë e përbashkët dhe prosperitetin, ndërsa nënshkruesit u obliguan për parimet e demokracisë, qeverisjes së të së drejtës, respektit të ndërsjellë dhe solidaritetit, me prioritet bazë të perspektivës së BE-së në tërë rajonin.

Të fundit në përqindje