GazetaMax
Lajme

Ministri Sali: Zbutja e masave anti kovid varet nga imunizimi i qytetarëve

Pas rënies së numrit të infektimeve me kovid 19, në vend po mbyllën spitalet kovid. Analizat e Ministrisë së Shëndetësisë tregojnë se vendi vazhdon të jetë kujdesshëm në zbutjen e masave anti-kovid. Sipas ministrit Bekim Sali, ulja e masave restriktive do të varet nga pëqrindja e imunizimit të qytetarëve.

“Numri i imunizimit të qytetarëve të pavaksinuar të cilat kanë kaluar kovidin, është diku rreth 76 % që do të thotë se jemi në kufi të zonës së verdh dhe të gjelbërt dhe kjo situat nuk na jep garanc se ne mund ti anulojmë tërësisht masat anti-kovid. Për atë arsyje i dhamë vetës detyrë që së paku 2 ose 3 javë të vëzhgojmë gjendjen aktuale në vend dhe në rajon.”, Bekim Sali, ministër i shëndetësisë.

Sfida për tu përballur me sukëses me pasojat e pandemisë nuk është e vetmja sfidë për punonjësitë mjekësor. Anketa e fundit të Odës së Mjekëve treguan se gjatë vitit të kaluar rreth 77,8 % nga mjekët kanë thënë se kanë qenë të nënshtruar në dhunë fizike ose verbale nga pacientë të hospitalizuar ose të afërmit e tyre. Në ditën ndërkombëtarëve të mjekëve, ata kërkojnë dënime më të repta për sulmuesit sepse nuk mund të punojnë të frikësuar.

“Frika nga sulmi i përseritur qoftë fizik ose verbal është i madh dhe një pjesë e punonjësve mjekësor të sulmuar nuk i denoncojnë rastet në polici, ndërsa ata që do të denoncojnë për fatë të keq procedura shumë shumë nga dal dhe vështirë.”, tha Kalina Grlivçeva Stardelova, kryetare e Odës së Mjekëve.

Autoritetet e shëndetësisë zotohen se shumë shpejtë do të arrijnë të harmonizojnë ndryshimet ligjore për mbrojtje shëndetësore me Kodin Penal me çka çdo sulm ndaj punonjës mjekësore do të sanksionohet si sulm ndaj person zyrtarë.

Related posts

Kovaçevski – Petkov: Vazhdimi i dialogut për zgjidhje bazohet në vlera evropiane

Gazetamax.mk

Një tjetër incident në bregdetin e Shëngjinit, pushuesi nga Kosova rrezikon të mbytet

Gazetamax.mk

Qindra mijëra persona largohen nga Maqedonia e Veriut në dekadën e fundit

Gazetamax.mk