Ushqimet e skuqura
Ushqimet e skuqura në vaj dhe në temperatura të larta çlirojnë radikale të lira që mund të shkaktojnë dëmtim të qelizave në lëkurë. Ekspozimi ndaj radikaleve të lira përshpejton procesin e plakjes, duke ndikuar në molekulat e ADN-së dhe duke dobësuar elasticitetin e lëkurës. Zëvendësoni ushqimet e skuqura me ato të pjekura ose të ziera.
Karbohidratet e thjeshta
Ushqimet me indeks glicemik të lartë, si buka e bardhë, mund të shkaktojnë inflamacion në trup, i cili lidhet drejtpërdrejt me procesin e plakjes. Mundohuni të konsumoni karbohidrate komplekse, të tilla si drithërat, të cilat përmbajnë antioksidantë që janë të dobishëm për lëkurën.
Acidet yndyrore trans
Acidet yndyrore trans janë yndyrna të pangopura që rrjedhin nga vajrat bimore që janë përpunuar në mënyrë industriale (hidrogjenim ose hidrogjenim i pjesshëm) për të formuar një formë të ngurtë ose viskoze. Këto yndyrna e bëjnë lëkurën më të prekshme ndaj rrezatimit ultravjollcë, i cili mund të dëmtojë kolagjenin dhe elasticitetin e tij. Zëvendësoni gjalpin me vaj ulliri ose avokado, të cilat janë të pasura me antioksidantë.
Mishrat e përpunuar
Këto mishra janë të pasura me natrium, yndyrna të ngopura dhe sulfite, të cilat mund të dehidratojnë lëkurën dhe të dobësojnë kolagjenin duke shkaktuar inflamacion.
Alkooli
Alkooli mund të shkaktojë shumë probleme të lëkurës si skuqje, ënjtje, humbje të kolagjenit dhe rrudha. Gjithashtu mund të çojë në mungesë të vitaminës A, e cila luan një rol të rëndësishëm në rritjen e qelizave të reja dhe në prodhimin e kolagjenit, duke siguruar elasticitetin e lëkurës.
Së fundi, gjëja më e rëndësishme është të jeni të shëndetshëm dhe të përqafoni ndryshimet në trupin tuaj që ndodhin me kalimin e kohës.