‘Duhet ndalur’ – Profesori paralajmëron kundër marrjes së suplementeve minerale ‘të këqija’ për zemrën

Shumica e njerëzve duhet të marrin të gjitha vitaminat dhe mineralet që u nevojiten nëpërmjet ushqimit, por disa njerëz zgjedhin të marrin edhe suplemente.

Me përjashtim të kushteve themelore shëndetësore dhe preferencave strikte dietike, në përgjithësi këshillohet që të shmangeni nga suplementet. Kjo për shkak se përfitimet e marrjes së suplementeve janë të përziera dhe në disa raste anulohen nga rreziqet.

Sipas profesor Tim Spector, bashkëthemelues i aplikacionit ZOE Covid Study dhe profesor i epidemiologjisë në King’s College në Londër, marrja e suplementeve të kalciumit mund të shkaktojë probleme kardiovaskulare.

Profesori shkoi në Twitter për të komentuar gjetjet e një studimi të ri, i cili i shton grupit ekzistues të provave që paralajmërojnë kundër suplementeve të kalciumit.

Ai shkroi: “Suplementet e kalciumit janë të dëmshme për zemrën dhe enët e gjakut – akoma më shumë dëshmi nga studimet gjatësore që kalciumi i dhënë me tabletë është i dëmshëm dhe duhet të ndërpritet edhe nëse jepet me vitaminë D”.

Prof. Spector po i referohej një studimi të botuar në BMJ të titulluar “Kalciumi shtesë, vitamina D dhe vdekshmëria afatgjatë në stenozën e aortës”. Studimi kërkoi të identifikonte lidhjet midis kalciumit shtesë dhe vitaminës D me vdekshmërinë dhe përparimin e stenozës së aortës.

Stenoza e valvulës së aortës – ose stenoza e aortës – ndodh kur valvula aortale e zemrës ngushtohet. Valvula nuk hapet plotësisht, gjë që redukton ose bllokon rrjedhjen e gjakut nga zemra në arterien kryesore në trupin tuaj (aortë) dhe në pjesën tjetër të trupit tuaj.

Në këtë studim gjatësor retrospektiv, pacientët e moshës 60 vjeç e lart me stenozë të lehtë-të moderuar të aortës u zgjodhën nga Baza e të Dhënave të Ekokardiografisë së Klinikës Cleveland nga 2008 deri në 2016 dhe u ndoqën deri në vitin 2018.

Grupet u shtresuan në pa suplement, plotësim vetëm me vitaminë D dhe plotësim me kalcium dhe vitaminë D.

Çfarë gjetën studiuesit?

Plotësimi i kalciumit dhe vitaminës D u shoqërua me një rrezik dukshëm më të lartë të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, vdekshmërisë kardiovaskulare (CV) dhe zëvendësimit të valvulës aortale (AVR).

Studiuesit arritën në përfundimin: “Kalciumi plotësues me ose pa vitaminë D është i lidhur me mbijetesë më të ulët dhe AVR më të madhe në pacientët e moshuar me AS të butë dhe të moderuar”. 

Të fundit në përqindje