GazetaMax
LAJME

Intervistë me kryetarin e Komunës Qendër, Gerasimovski: Buxhetin komunal e trajtojmë si duhet, për përballimin më të lehtë të krizës ekonomike

100 ditë kryetar i Komunës Qendër, çfarë është bërë? Goran Gerasimovski punon pa shumë reklama në media. Gjërat që janë bërë gjatë këtyre tre muajve ishin pjesë e asaj që diskutuam në këtë intervistë. E çfarë konkretisht parashihet në programin zgjedhor për këtë mandat 4-vjeçar të Gerasimovskit.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

U bënë tashmë 100 ditë në krye të komunës Qendër, a mund të na tregoni se si e gjetët dhe si vazhdon puna?

Komunën e gjeta në gjendje të mirë financiare. Me punët e kryera nga ish udhëheqësia komunale, komuna ka arritur që pavarësisht dy viteve të pandemisë Covid 19 të sigurojë mjete për funksionim normal. Ne vazhdojmë të jemi mikpritës ndaj buxhetit komunal dhe ta shfrytëzojmë atë në mënyrë optimale, sidomos në periudha të tilla. Përkundër rritjes së çmimeve të energjisë, sidomos të karburanteve dhe rrymës, komuna Qendër funksionon normalisht dhe pa problem i kryen aktivitetet e parapara. Më duhet të theksoj se ndryshimet e përditshme në ekonominë e tregut lokal ndikojnë edhe në punën e komunave. Faturat e energjisë elektrike si dhe tarifat e tjera po rriten dita-ditës dhe situata aktuale kërkon menaxhim të kujdesshëm të fondeve për të përballuar më lehtë krizën ekonomike.

Duke bërë një krahasim për këtë periudhë, çfarë mund të konstatojmë se është punuar?

Në këtë periudhë gati 4 mujore mund të them se jam shumë i kënaqur me atë që kemi bërë. Kemi punuar në çdo fushë, kemi filluar punimet infrastrukturore në rrugët “Debarca” dhe rr. “Crvena Voda” si fillim i ofensivës ndërtimore pranverore për rindërtimin e 14 rrugëve në Qendër. Ne kemi instaluar rrjetin e ujësjellësit në rrugën Oton Zupancic. Hapëm një klub pensionistësh në “Beverly Hills” dhe aktualisht jemi në kërkim të një lokacioni për të hapur të dytin rreth Sallës Universale. Në shkolla dhe kopshte kemi caktuar 100 pastrues ajri, në kopshtin “13 Nëntori” në godinën Jasmin kemi rikonstruktuar të gjitha tualetet, si dhe është në proces rikonstruksioni i këndeve të lojërave të fëmijëve. Në trafik zgjidhëm problemin me turmën te furra “Silbo”. Me shtyllat e vendosura kemi qarkullim të qetë të automjeteve, trotuare të lira dhe siguri për këmbësorët. Me vendosjen e shtyllave kemi pastruar edhe trotuaret në rrugët “50 Divizija”, “Dane Krapçev”, “487”, “Bllagoj Davkov”, “Dimçe Mirçev”. Për higjienën kemi organizuar një sërë aksionesh pastrimi dhe këtë praktikë do ta zbatojmë në vazhdimësi. Kjo do të forcohet veçanërisht me aktivitetin e ri të POC e cila do të ketë një aktivitet komunal dhe kjo procedurë është në fazën përfundimtare. Së fundmi pas 10 vitesh kemi pastruar tërësisht kanalin në Ministrinë e Brendshme. Në pjesën e gjelbërimit mbollëm mbi 1000 fidanë në rr. “Orce Nikolov” dhe në vendin e topave të betonit në rr. “Boemska” kemi instaluar 50 mbjellëse. Kemi shumë projekte që kemi arritur t’i realizojmë për këtë periudhë të kaluar.

Je një nga ato kryetarët e komunave që punojnë në heshtje, a mund të karakterizohet dhe personaliteti juaj ashtu?

E dini si, reklama e vërtetë vjen nga qytetarët. Kush jeni ju për ta dhe sa e mbajtët fjalën kur premtove dhe kur kërkove besimin e tyre. Ajo reklamë vjen më vonë dhe më intereson më shumë. Nuk kam qenë kurrë një person që dëshiron të ekspozohet veçanërisht pa rezultate veçanërisht të dukshme. Ambicia ime kur kam kandiduar për kryetar ka qenë që të bëj diçka të bukur për komunën në të cilën jetoj, ku rriten fëmijët e mi dhe miqtë e tyre, që Komuna Qendër të jetë vërtet më e bukur për të gjithë bashkëqytetarët tanë. Dhe kjo është gjithçka në të cilën jam fokusuar.

A mund të na numëroni disa punë të cilat janë bërë për këto tre muaj?

Gjatë kësaj periudhe arritëm të sigurojmë parkim falas për personat me dëmtim të dëgjimit, të dërgojmë pastrues ajri në të gjitha kopshtet dhe shkollat, të përfundojmë punimet infrastrukturore në rrugët “Debarca” dhe “Crvena Voda”. Bëmë lidhjen me rrjetin e kanalizimit në “Cërvena Voda” dhe e lidhëm me rrjetin kryesor fekal, vendosëm një vijë të re të poshtme dhe një shtresë të re asfalti. Ndërsa kabllot nga operatorët kabllorë që qytetarët kërkuan të vendosen nën tokë do të jenë nën trotuare dhe do të zbatohen nga EVN. Ne gjithashtu dolëm në rrugën Franklin Roosevelt, duke u dhënë banorëve akses më të lehtë në shtëpitë e tyre dhe përdoruesve në rrugë të tjera. Unë fola për disa nga ato që bëmë më lart. Por ne kemi një sërë projektesh përpara, duke përfshirë edhe investimet kapitale me të cilat po fillojmë së shpejti.

Ndonëse po hymë në stinën e Pranverës, çfarë është paraparë në programin tuaj zgjedhor për mandatin 4 vjeçar?

Kopshtin e parë do ta ndërtojmë në vendbanimin “Prolet” dhe do t’i zgjerojmë kapacitetet e shkollës fillore “Kolë Nedelkovski” duke ndërtuar paralele të reja. Ne kemi hequr tashmë shërbimet për ndërtimin e tyre dhe do të fillojmë së shpejti. Tashmë kemi shpallur këndet e reja të lojërave që do të fillojmë të ndërtojmë pasi të rindërtojmë ato ekzistuese. Kjo është një fazë që tashmë po zbatohet. Do të fusim gjuhën italiane në shkolla për të gjithë nxënësit e klasës së gjashtë, gjë që do të forcojë dhe pasurojë arsimin e tyre. Po planifikojmë parkingje për banorët e komunës me garazhe të reja shumëkatëshe në Bunjakovec, Kapishtec dhe Dibër Maalo. Fidanët e rinj të gjelbër dhe mirëmbajtja e shpeshtë dhe e vazhdueshme e higjienës publike. Ne po planifikojmë një urbanizëm human që e marrim shumë seriozisht. Unë jam veçanërisht i kujdesshëm në këtë çështje sepse Qendra tashmë është e rraskapitur me lokacione për ndërtime të reja. Prandaj, pas paraqitjes së kërkesës për ndërtim me përfaqësues të komunës, dalim në terren dhe kontrollojmë pamjen reale të hapësirës, ​​cila është vendndodhja e saj, nëse hapësira është e përshtatshme për çmimin e ofruar dhe të ngjashme.

Aktuale thuajse në gjithë vendin janë edhe ndërtimet pa leje, sa problematike është kjo çështje në komunën Qendër?

Ndërtimet pa leje janë probleme të hapura dhe prandaj duhen marrë seriozisht. Një investitor të panjohur tashmë i kemi hequr një objekt të ndërtuar pa leje në rr. “Samoilova” në Kale. Ishte një godinë e kategorisë së dytë, me përmasa 10 metra me 5.5 metra, e ndërtuar me konstruksion betoni të armuar. Tashmë po punohet për regjistrimin e objekteve të reja pa leje, për të cilat së shpejti do të informojmë publikun me informacione të sakta. E kam përsëritur disa herë se nuk do të lejoj të keqpërdoret asnjë pëllëmbë tokë shtetërore. Në Komunën e Qendrës duhet të ketë dhe do të ketë urbanizëm human duke respektuar të gjitha rregulloret ligjore, nuk devijoj nga kjo.

Sa i përket problemit me parkingun, si e menaxhon këtë institucioni që drejtoni ju?

Problemi me parkimin në qendër është vërtet kompleks. Komuna Qendër nuk është komunë vetëm për banorët e saj por edhe për të gjithë të tjerët në vend që qarkullojnë çdo ditë në lokacione të ndryshme apo punojnë në Qendër. Prandaj problemi i lokacioneve të caktuara të synuara. Ne jemi duke punuar për këtë problem. Në qytetin e Shkupit kemi dorëzuar kërkesë për kthimin e juridiksionit të disa rrugëve për të cilat qyteti për momentin ka kompetenca, me qëllim që përmes NP “POC” të bëhen parkingje për banim vetëm për qiramarrësit. Pas kësaj procedure, do të fillojmë menjëherë me vazhdimin e garazhit të parafabrikuar në Kapishtec, pranë “Beverly Hills” dhe do të ofrojmë 294 vende parkimi. Po planifikojmë edhe garazhe shumëkatëshe në “Bunjakovec” dhe “Debar Malo”.

Pasi që komuna Qendër është në kuadër të Qytetit të Shkupit, si janë raportet tuaja të punës me Qytetin dhe kryetaren Arsovska?

Me kryetaren e qytetit të Shkupit, Danela Arsovska kemi marrëdhënie korrekte dhe profesionale. Për momentin, komunikimi ynë është i mirë. Jemi anëtar i Bordit Drejtues të BNJVL-së. Kemi pasur shumë takime në periudhën e kaluar, duke diskutuar për problemet e përbashkëta siç është çmimi i energjisë elektrike. Së fundmi kemi pasur një takim me Komunitetet Urbane ku kemi njoftuar të gjitha problemet dhe nevojat me të cilat përballemi. Prej javës së kaluar, përmes bashkëpunimit të përbashkët me qytetin e Shkupit, kemi bërë pastrimin e mbeturinave nga pronat private. Kështu që besoj në bashkëpunim më të mirë për të mirën e qytetarëve

300x250

Related posts

Aleanca për Shqiptarët i bën thirrje ministrit Bekim Sali të vizitojë klinikën e Kirurgjisë

e-max

Opozita e inceneratorëve dhe “opozita” e pasojave të luftës së Putinit

e-max

Shqiptari 22 vjeçar që shkoi të luftojë për ushtrinë Ukrainase dhe i mbijetoi sulmit rus

e-max