Petliçkovski: Nuk mund të jemi të sigurt se kriza me Kovid-19 ka përfunduar, por do të kemi disa muaj të qetë

Shkup, 29 prill – Nuk mund të jemi të sigurt se kriza e Kovid-19 ka përfunduar, por e dimë se aktualisht rreziku i disa komplikimeve serioze dhe presioni serioz në sistemin tonë shëndetësor është shumë i ulët dhe për këtë arsye vendosëm të propozojmë heqjen pothuajse të gjitha masat kufizuese, duke treguar se në baza ditore dhe javore diskutojmë shifrat, monitorojmë lëvizjen dhe nëse është e nevojshme do të reagojmë në kohën e duhur duke vendosur disa masa të reja. Mendoj se do të kemi disa muaj shumë të qetë dhe do të shohim në vjeshtë, deklaroi sonte kryetari i Komisionit për sëmundje infektive, Aleksandar Petliçkovski.

Në lidhje me mosmbajtjen e maskës nëpër supemarkete, e cila është e detyrueshme gjatë vozitjes me taksi, ai tha se janë shumë të larta mundësitë e rrezikut në një hapësirë ​​të vogël të mbyllur në taksi, për të transmetuar infeksionin, ndërsa mundësitë për transmetimin e infeksionit nëpër supermarkete janë më të ulëta, dhe në spitale dhe në barnatore ideja është të mbrohen ata që janë në kategorinë e rrezikut dhe për rrjedhojë plani për të mbajtur maska.

“Dje kemi pasur 32 pacientë të hospitalizuar me Kovid-19 që është tregues i shkëlqyer i trendit, shumë pak prej tyre janë në gjendje të rëndë dhe kanë një ose asnjë vdekje në ditë, gjë që tregon se gjendja është shumë e qëndrueshme dhe shumë pak rrezik, potencial për përkeqësim. Ata që arrijnë në spital janë gjithmonë me sëmundje shoqëruese. Ka disa të cilëve sëmundjet shoqëruese zbulohen gjatë shtrimit në spital. Një përqindje e madhe e të pavaksinuarve mbeten në spital. Muajt ​​e fundit, imuniteti i fituar me vaksinim dhe përhapja e sëmundjes është barazuar. Tejkalimi i virusit është mënyra më e rrezikshme për të fituar imunitet. Ndaj apeloj që të mos heqim dorë nga vaksinat dhe pas kësaj periudhe verore të relaksimit do të fillojmë fushatë më intensive për të shpjeguar përfitimet e vaksinave, e cila është e padiskutueshme në rast se duhet të përgatitemi për një valë të re në vjeshtë”, deklaroi Petliçkovski në një paraqitje televizive në “TV Sitel”.

Sa i përket komplikimeve pas tejkalimit të Kovid-19, ai tha se shumë nga komplikimet prekin sistemin nervor, ka raste kardiake, ka pak psikologji, ka përfshirje të mëlçisë, kështu që shumë sisteme janë të prekura nga Kovid-19.

“Po mendojmë të organizojmë klinikë apo institucion që do të jetë i orientuar në trajtimin e simptomave pas tejkalimit të Kovid-19”, shtoi Petliçkovski.

Të fundit në përqindje